Tampere, en travel stasjon i Finland - reisemedtog.no


Tampere, en travel stasjon i Finland

14.09.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Tampere er en av de viktigste jernbanestasjonene i Finland og et særdeles viktig knutepunkt på det finske jernbanenettet, med persontrafikk i fem retninger. Stasjonen er verdt et besøk i seg selv.


Hovedinngangen

Stasjonsbygningen er ikke like imponerende som sentralstasjonen i Helsinki, men Tampere stasjon har et unikt utseende. Det har vært stasjon her siden 1876, men den nåværende bygningen i funksjonalistisk stil ble åpnet i 1936. Arkitektene var Eero Seppälä og Otto Flodin. Jeg er usikker på om jeg vil kalle dette en pen stasjon, men du er i hvert fall ikke i tvil om at det er jernbanestasjonen du har kommet til.


Den orginale delen av stasjonsbygningen

Stasjonen i Tampere har ikke tittelen sentralstasjon, den heter Tammerfors järnvägsstation på svensk og Tampereen rautatieasema på finsk. Tampere er i seg selv hovedsaklig finsk-språklig men på stasjonen brukes både svensk og finsk og noen ganger også engelsk. Kommer du nordfra får du en veldig fin introduksjon til Tampere på det som trolig er landets mest spektakulære togstrekning. Se litt av dette i videon lenger ned i innlegget.


Gangen som binder den nye delen sammen med den gamle

Stasjonen er ombygd flere ganger siden åpningen, men man ser tydelig hva som er den opprinnelige bygningen og hva som er bygget senere. Den gamle delen har en stor dose historisk sus over seg selv om den kanskje ikke er den viktigste delen av stasjons-komplekset lenger. Årsaken til det kan være at det bare er trapper til plattformene i denne delen av stasjonen, heiser og rulletrapper finner man i den nyere delen.


Den nye delen av stasjonen

I den eldste delen er det en god del sitteplasser og muligheter for å kjøpe billetter i tillegg til noen små butikker og cafèer. Går du inn her og ikke kjenner til at det er flere avdelinger får man inntrykk av at Tampere har en veldig liten og trang stasjon i forhold til befolkningsstørrelsen. Oppe på plattform 1 er det forresten en pub, med sitteplasser ute for de som vil se på togene som kommer forbi.


Kaffebar i enden av gangen

Det er i den nyere delen av stasjonen man finner de fleste butikkene og serveringsstedene. Det er ganske mange cafèer her og det er mye mer plass til slikt her enn i den orginale delen av stasjonen. Det er som nevnt ikke helt åpenbart at det er flere cafèer bortover i gangene så det fører til at det er lett å finne et rolig hjørne litt lenger borte. Selv hadde jeg sansen for cafèen borterst i gangen, som til og med hadde uteplasser mot parkeringsplassen.


Puben ved spor 1

Selv om den ikke har tittel sentralstasjon så er Tampere stasjon svært sentralt plassert. Det er bare å gå ut døra så er du i hovedgata Hämeenkatu. Det er fem minutter å gå til byens midtpunkt Koskipuisto. Det er også trikkeholdeplass rett på andre siden av gata for de som ikke vil gå. Rett ved stasjonen er det flere hoteller, butikker og serveringssteder. Forøvrig kan et opphold i Tampere anbefales, byen var mye bedre enn jeg forventet.


VR Intercity dobbeldekkere på Tampere stasjon

Tampere har togforbindelser i mange retninger. Det går IC-tog til Helsinki minst 1 gang i timen. Disse bruker fra 90 til 110 minutter. Dette er nok den aller travleste IC-strekningen i landet og det kan være mye folk på disse togene. Nordover går det tog til Vasa cirka annenhver time som bruker noe over to timer. Det går også tog til Oulu som tar noe lenger tid, men går omtrent annenhver time. Noen av disse togene går videre til Rovaniemi. Det går også to nattog via Oulu til Kolari og Kemijärvi


Pendolino klar til avgang

Andre byer med god dekning av IC-tog er Turku ( Åbo) og Pori ( Bjørneborg ). I tillegg går det IC-tog til Jyväskylä der noen fortsetter til Pieksamäki for forbindelser til Kuopio og Joensuu. Det går lokaltog til Helsinki som bruker lenger tid enn IC-togene. Det går også lokaltog til forstaden Nokia samt til Keuruu via Haapamäki. Pass på at togene stopper å gå tidlig i Finland, mange baner har kun sporadiske tog etter klokka 18.

VIDEO NORD FOR TAMPERE STASJON:

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Finland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: