Kajaani, den peneste stasjonen i Finland - reisemedtog.no


Kajaani, den peneste stasjonen i Finland

26.09.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Den blir kalt den flotteste jernbanestasjonen i Finland og etter et besøk kan jeg bekrefte at Kajaani stasjon er en liten perle av en togstasjon.


Fra plattformsiden

Kajaani er en middel stor by som ligger omtrent midt i Finland. Her snakker vi dypt inne i de finske skoger og de tusen sjøers land. Overraskelsen var stor da det viste seg at byen hadde en unik severdighet, nemlig byens jernbanestasjon. Jeg vet ikke om den har vunnet en kåring eller noe men ifølge wikipedia kalles Kajaani stasjon den peneste i landet. Den er plassert relativt sentralt, cirka 10 minutters spasertur fra rådhuset.


Interiør

Bygningen ser med et halvt øye ut som de fleste andre stasjoner i Finland. Med unntak av de store stasjonene i Helsinki og Tampere har de aller fleste finske stasjoner jeg har sett vært i tre og ser tilsynelatende ut omtrent som den i Kajaani. Men, det er når du går inn at du skjønner at dette er noe helt spesielt. Det er som å gå inn i et levende jernbanemuseum.


Tidligere billettluker

Stasjonsbygningen ble åpnet i 1904/1905 da jernbanen ankom byen fra Lisalmi. Arkitekten heter Gustaf Nystöm og den har klare preg av jugendstil. Den er ganske stor til å være i en relativt liten finsk by. Innvendig er den usedvanlig godt vedlikeholdt. Her finner man både et venterom og en kafè. Du finner også billettautomater, men betjent billettsalg er det lite av.


Jernbanecafèen

Men, en gang i tiden var det selvsagt manuelt billettsalg her også og restene av billettlukene er bare noe av det som er med på å sette et særpreg på stasjonens interiør. Selv dørene til toalettene har noe spesielt ved seg på denne stasjonen. Det er ellers mange detaljer å se på, som det som ser ut som gamle ovener, så dette er en stasjon der du kan glede deg til å vente på et tog. Sitteplasser er det flere av.


Dette må være et gammelt stillverk

På utsiden finner man også rester av gammel jernbanehistoriene. Det utendørs stillverket ser ut til å ha blitt flittig brukt, dog er jeg litt overrasket over plasseringen i et område av Norden der vinteren er lang og snøen kan være dyp. Det er ikke lenger i bruk, Kajaani er fjernstyrt fra en annen stasjon. Utenfor er det ellers plass til sykler og noen få sitteplasser.


Fullt av folk på to begge plattformer

Jeg må dessverre innrømme at jeg ikke visste at dette var en så elegant stasjon og jeg visste heller ikke om cafèen. Ironisk nok er det en flott cafè rett på andre siden av jernbanetorget, med uteplasser der man kan beskue aktiviteten på jernbaneområdet og busstrafikken som har sine holdeplasser ved siden av stasjonsbygningen. Vel, poenget er at jeg ikke fikk prøve ut stasjonskafèen. Det får bli på neste besøk.


Cafèen på den andre siden av jernbaneplassen

Jeg skulle ta toget nordover til Oulu på en solfylt fredag ettermiddag i august. Det virket som om halve byen skulle ta toget denne dagen for det var hundrevis av mennesker på stasjonen. Så kom det da også et tog sørover inn på samme tid, så mange skulle selvsagt i retning Helsinki. Dobbeldekkerne til VR har en utrolig elegant måte å valse inn på stasjonen på, sjekk videoen jeg har lagt ut nedenfor. Det går litt sakte kanskje, men med så mye folk på perrongen er det bra at togfører tar det med ro.


Stasjonen sett fra sentrumssiden

Det er et forsåvidt OK togtilbud her, men det er bare noen få daglige avganger i hver retning. Togene går enten nordover mot Oulo og eventuelt Rovaniemi, eller sørover til Kuopio og Helsinki. Dette er avgangene fra Kajaani september 2022: 03.40 til Helsinki, 06.33 til Helsinki, 09.23 til Helsinki, 14.33 til Helsinki og 20.37 til Kuopio. Nordover kl 09.23 til Rovaniemi, 17.36 til Oulu, 21.08 til Oulu. Fredager, lørdager og søndager går det også en avgang 14.32 til Oulu, som fortsatte til Rovaniemi. Det var det toget jeg tok.

VIDEO PÅ KAJAANI STASJON:

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Finland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: