Gloucester: Mange tog, men kjip stasjon - reisemedtog.no


Gloucester: Mange tog, men kjip stasjon

30.05.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Det er mange fine jernbanestasjoner i Storbritannia. Gloucester er ikke en av dem, men denne mindre pene stasjonen har en del morsomme detaljer og ikke minst går det overraskende mange tog herfra.


Cross country på Gloucester, legg merke til spor 1 i bakgrunnen

Gloucester er en mellomstor britisk by som ligger vest i England på grensen til Wales, mellom Bristol og Birmingham. Dette er en relativt fin gammel by med en stilig katedral og et gammelt havneområde som er gjort om til fornøyelsesdistrikt. Men, togstasjonen er det ikke mange som skryter av. Jeg har ikke klart å finne noe dato men dagens stasjonsbygning skriker jo 60-tallet og brutalistarktitektur lang vei. Dette er ikke en gang et godt eksempel på slik arkitektur, bare et eksempel på hvor stygt det kan bli.


Hovedinngangen

Men, hvis man klarer å se bort fra den uelegante bygningen så er Gloucester en ganske spennende stasjon. Den het tidligere Gloucester Central for å skille den ut fra andre togstasjoner i byen, spesielt Gloucester Eastgate som lenge tok imot togene mellom Bristol og Birmingham og ble lagt ned på 70-tallet, slik at det nå bare er en stasjon i Gloucester. Det har vært jernbanestasjon på dette stedet siden 1840 og det er lett å se at dagens bygning ikke er så gammel.


Inngangspartiet, pusset opp for cirka 10 år siden

Gloucester stasjon er litt rart bygd opp og det er en relativt liten stasjon med relativt mye togtrafikk. Det er i utgangspunktet bare to plattformer, men plattformen nærmest stasjonen er delt i to slik at to tog kan være inne samtidig. Det gjør at det kan være flere hundre meter å gå fra billettkontoret til der hvor f.eks toget til Bristol går fra, og av og til går også togene til London fra dette sporet. Så, husk at det kan ta noen ekstra minutter hvis du skal på disse togene.


GWR lang-distanse tog til London

Ellers er det forsåvidt en del detaljer som gjør stasjonen litt triveligere for publikum. Blant annet finner man et mini-tog som fungerer som blomsterkasse på stasjonssiden og på nordsiden finner man det jeg tror er en gammel godsplattform, der man har beholdt litt av det gamle interiøret og lagt til noe nytt. Her får man mer følelsen av å være på en eldre britisk jernbanestasjon. Ellers har stasjonen betjente billettluker, billettautomater og en kaffebar fra Costa-kjeden.


Morsom detalj på Gloucester stasjon

Det er ikke bare jeg som synes at Gloucester hadde fjernet en penere stasjon. Det kom tydelig fram etter at det brøt ut brann i 2010 og ventehallen var stengt for oppussing i ett år. Som wikipedia skriver: "Further redevelopment is being planned after complaints that the station does not give a good impression for visitors to the city" Det skal være planer om å bruke 50 millioner kroner på å pusse opp stasjonen, jeg håper at de ikke er ferdig med det.


Stasjonen er ikke noe penere fra plattformsiden.

Nuvel, det viktigste er jo selvsagt at det går mange tog i flere retninger fra Gloucester. Den viktigste forbindelsen er nok London-toget. Det går ordentlige langdistanse-tog med GWR annenhver time. Disse kommer fra eller skal til Cheltenham og må reversere ut av Gloucester igjen. Her finner man både første klasse og trillevogn-servering. Togene går på en sidelinje til Swindon før de forsetter på hovedlinja som går fra Wales til London Paddington.


Men, på nordsiden er det litt stil over ting

Men, det går også langdistanse-tog med Cross Country Trains til både Cardiff i Wales og til Birmingham. Dette toget fortsetter til Nottingham og går en gang i timen. I retning Birmingham går toget innom Cheltenham. GWR kjører også lokaltog til Swindon i de timene hvor de ikke kjører langdistanse-tog helt til London. Transport for Wales kjører lokaltog til Cardiff og Maesteg en gang i timen, slik at det er forbindelse to ganger i timen den veien.


En fugl venter på toget på Gloucester stasjon.

GWR har også lokaltog til Bristol som går en gang i timen. Disse togene forlenges av og til til Worcester, via Cheltenham og noen få til Great Malvern. I den andre retningen fortsetter togene fra Bristol til Weymouth via Bath. Det går også ekstra avganger i flere retninger i rushtiden, der man kan finne tog både til Stansted Airport og Penzance. Stasjonen er lokalisert bare få minutters gange fra sentrum, men under mitt besøk var det arbeider som gjorde at alle ble geleidet gjennom bussterminalen.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Storbritannia

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: