Et gullkantet tilbud i Tyskland - reisemedtog.no


Et gullkantet tilbud i Tyskland

09.06.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Tenk å kunne reise så mye du vil i en hel måned for 600 kroner? 1. mai lanserte Tyskland en ny kollektivbillett som er blitt hetende Deutschland-ticket eller bare D-ticket. Det er etterfølgeren av 9 euro-billetten som ble testet ut i fjor. Den nye billetten er ikke like billig, men likevel et gullkantet tilbud. Men, det er noen utfordringer.


Et regiontog fra DB i Schwerin

Jeg har nylig vært i Tyskland for å teste den nye 49 euro-billetten, senere Deutschland-ticket, som gir reise på lokal kollektivtransport i hele Tyskland i en hel måned. For 600 kroner kan du altså reise så mye du vil med busser, trikker, metro og lokaltog i hele landet i en hel måned. Dette er åpenbart et tilbud som er rettet mot lokalbefolkningen, men det er ikke noe forbud mot at også turister kan bruke billetten på sine reiser gjennom landet. Her er mine erfaringer med D-ticket.


Et Regional Express-tog fra NAH på Flensburg stasjon

Det begynte ikke helt bra, for da jeg gikk innom bahn.com, som pleier å være den beste kilden for tog i Tyskland, klarte jeg ikke å få bestilt billetten. Jeg fant fram til riktig sted, men mot slutten måtte jeg legge inn kontonummer og selv med Iban og Bic fra min bank så fikk jeg ikke dette til å fungere. Så jeg ga opp og prøvde heller anbefalingen fra togblogger Jon Worth om å bruke nettstedet mo.pla. Og der fikk jeg bestilt og betalt med kredittkort. Men, så var det det praktiske: Jeg fikk nemlig ikke lov til å laste ned deres app på en norsk mobil. Det fungerte heller ikke når jeg fysisk var i Tyskland.


Inne i toget fra NAH

Men, ingen grunn til å fortvile. Min første Deutschlandticket kom nemlig på mail og den kom fiks ferdig med QR-kode dagen før jeg skulle til Tyskland. Jeg fant altså ingen annen måte å bruke denne på enn å ha den som en vanlig mail på mobilen. Morsomt nok kunne jeg ikke åpne den mailen på min laptop. Det gikk greit så lenge mailen var høyt oppe i bunken av mailer, men jeg får ofte hundre mails om dagen, så det ble litt scrolling. Jeg tok for sikkerhets skyld en screenshot av billetten, men det gikk heldigvis bra.


Schwerin Hbf, en flott stasjonsbygning

Jeg var jo da spent når jeg ankom Sassnitz med ferje og skulle bruke denne billetten på bussen fra ferjeleiet til sentrum. Og det begynte ikke bra. Bussens kortleser ville ikke lese min QR-kode, men sjåføren sjekket den manuelt og den ble godkjent. Dette var forøvrig et problem som gikk igjen, både på busser og tog etter hvert. En konduktør mumlet noe om at mo.pla ikke var lesbar på hans maskin. Resten av hans tekniske forklaring fikk jeg ikke med meg. Men, poenget er at på den første togturen ble billetten lest av uten problem og den var altså godkjent!


Sassnitz stasjon, den aller første stasjonen jeg brukte D-ticket til.

Jeg var bare på en sjudagers tur og besøkte kun Nord-Tyskland i denne omgang, men det ble en rekke togturer. I tillegg tok jeg både buss og trikk, og jeg ble sittende og tenke at det er utrolig kjekt å ha en billett som gjelder alt, uansett hvor og hva du skal transporteres med. Prisen er en ting, men enkelheten er kanskje det aller beste. En morsom detalj: Jeg fikk faktisk 10 euro avslag som ny kunde hos mo.pla, så jeg betalte faktisk bare 39 euro for min aller første D-ticket. Selv om jeg bare brukte den i sju dager er det jo likevel et godt kjøp.


Molli, veterantog der du får rabatt med D-ticket

Men, det stopper ikke der. D-ticket ga meg også til dels solide rabatter på et par turistattraksjoner. For min del var det snakk om to veterantog som jeg fikk gleden av å oppleve. På Rasender Roland på Rügen kunne jeg kjøpe et dagskort for 8 euro og dermed spare hele 21 euro. Den gjelder også på Molli, en veterantogbane du finner mellom Rostock og Wismar. Men, jeg tok disse to på forskjellige dager så jeg måtte betale to dagskort. Men, likevel var det jo hyggelige priser. Det er sikkert også andre ting man kan få rabatter på med D-ticket, men dette var de to jeg fikk med meg.


Utsikt fra vinduet på et regionaltog i Nord-Tyskland

Er det noen ulemper med D-ticket. Den mest åpenbare er at det er et abonnement, så du må huske på å avbestille neste måned ellers blir du trukket automatisk for det. En annen ting er at du må ha bilde-ID med deg når du bruker billetten og jeg syntes det ble litt slitsomt å skulle sjonglere mobiltelefoner med mailer og ID-kort i lommebok opptil flere ganger pr. dag. Jeg opplevde morsomt nok å bli sjekket av samme konduktør 3 ganger på rad på samme dag. Han kjente meg igjen og ønsket meg etter hvert bare en god dag og droppet videre sjekk av billetter. Hvem sa at tyskere ikke er hyggelige?


Et Regional Express-tog fra ODEG

Det har vært noe rapporter om fulle tog etter at denne billetten ble lansert. Det var ikke noe problem på de rundt 30 togturene jeg tok, men jeg var i liten grad i nærheten av større byer. En annen ting er at 49 euro for et månedskort faktisk ikke er så billig som man kanskje tror. Dersom man reiser 4 sammen så vil det være gunstigere å kjøpe delstats-billetter som Bayern-ticket i ganske mange dager før man kommer opp i 200 euro som da vil være kostnaden for 4 D-tickets. Og som de fleste vet gjelder ikke billetten på hurtigtog som IC og ICE og heller ikke på ekspressbusser. Men, for min del, er det gullkantet og jeg har allerede bestemt meg for å ta en tur til Tyskland i neste måned også, så jeg kommer ikke til å avbestille abonnementet nå.

Jeg bestilte min Deutschlandticket hos: mo.pla

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Tyskland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: