Poznan, kjøpesenter med togstasjon - reisemedtog.no


Poznan, kjøpesenter med togstasjon

13.09.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Poznan er en av mange polske storbyer som har fått en helt ny eller en oppgradert jernbanestasjon de siste årene. Nye Poznan Glowny er vel mer et kjøpesenter med togstasjon, men det er hverken det beste eller det dårligste eksempelet på slike stasjoner.


Den gamle stasjonsbygningen

Første gang jeg ankom Poznan med tog, på slutten av 00-tallet var det ved den gamle stasjonsbygningen. Den står der fortsatt og deler av den er fortsatt i bruk, blant annet er det en kiosk som er åpen, men mesteparten er murt igjen og ser ut til å være klart for sanering. En gang var det flere cafèer og butikker i bygget i tillegg til billettkontor og andre fasiliteter. Nå står det og forfaller.


Den nye stasjonsbygningen med kjøpesenteret Avenida

Den nye stasjonsbygningen ligger et steinkast unna og bruker en god del av infrastrukturen fra den opprinnelige stasjonen. Flere av plattformene ligger slik til at du går forbi eller under den gamle stasjonen for å komme til toget. Men, den nye stasjonsbygningen er lett å se der den ligger over plattformene, det er en mastodont der kjøpesenteret faktisk utgjør den aller største delen.


Hovedinngangen både til stasjonen og kjøpesenteret

Fra sentrums-siden ser det ut som stasjonen og kjøpesenteret er en og samme bygning, men kommer man fra alle andre retninger ser man tydelig at det er er kjøpesenter med en stasjon. Nå er jeg ikke generelt motstander av å kombinere de to, men det er satt av relativt lite plass til togreisende, som ofte må gå i kø med alle de som skal handle, så det blir fort veldig mye folk. I hvert fall hvis man prøver hovedinngangen, der stasjonen er til høyre og kjøpesenteret er til venstre.


Inne på stasjonen

Selve stasjonsdelen er bare en liten del av det hele og i publikumsareal er den vel ikke spesielt mye større enn den gamle stasjonen, hvis man da ser bort fra kjøpesenteret. Men, antallet togreisende har økt ganske kraftig noe som igjen fører til at det ofte er trangt på stasjonen, til tross for at den er ganske ny. Det er riktignok to etasjer med butikker og cafèer, men siden alle må gå gjennom første etasje er det der trykket er. Det er også stort trykk på trapper og heiser ned til plattform 4 fordi man må gå over den for å komme til flere andre plattformer.


Butikker og cafèer inne på stasjonen

Inne på stasjonen er det selvsagt et stort billettkontor, selv om det som nevnt for kan bli litt trangt der. Det er flere butikker og cafèer i første etasje og du finner et par til i andre etasje, som nesten blir en stille oase. Du kan forøvrig gå inn til kjøpesenteret også i denne etasjen og her er det litt uklart hvor stasjonen slutter og kjøpesenteret begynner. Det er forøvrig et ålreit senter med mange butikker og spisesteder.


Et lokaltog på Poznan Glowny

Jeg har noen tanker rundt utviklingen av denne stasjonen, fordi den virker litt uferdig. Trolig skal den gamle stasjonsbygningen rives og muligens kan man da utvide den nye stasjonen slik at den når over alle plattformene uten omveien via plattform 4. Da vil man kunne ha taxi og buss-stasjon i "kjelleren" på stasjonen også. For ikke å snakke om at det blir mye bedre plass til togreisende. Men, dette er bare gjetninger fra min side.


Et annet lokaltog

Poznan er en stor by som ligger sentralt i Polen og det går langdistanse-tog i mange retninger. Det går ofte tog til Warszawa, gjerne en gang i timen men til forskjellige tider og forskjellige typer tog. Andre destinasjoner med ekspresstog er Wroclaw, Szczecin, Gdansk, Katowice og Krakow. De internasjonale Eurocity-togene mellom Berlin og Warszawa stopper også i Poznan. Skal du ha billetter til disse togene så bruk billettluker merket med PKP.


Inne på kjøpesenteret Avenida

Det går også svært mange lokal og regional-tog fra Poznan, blant annet til Ostrow, Lodz, Wolsztyn, Kostrzyn, Bydgoszcz og Pila. Noen av lokaltogene går svært langt, helt til Szczecin, Torun og Kolobrzeg for å nevne noen. Det er forskjellige aktører, blant annet KW og Polregio, så se etter billettluker med disse logoene. Det er også billettautomater som selger alle typer billetter og de fungerer også på engelsk.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Polen

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: