Gode tilbud på lokaltog i Tyskland - reisemedtog.no

Annonse


Gode tilbud på lokaltog i Tyskland

29.08.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

I Tyskland kan du få rimelige dagsbilletter på togene i hver delstat og også en billett som gjelder hele landet. I sommer testet jeg tre av disse billettene.

Lokaltog på Bad Münstereifel stasjon

Det første man må vite om Tyskland er at det er forskjell på lokaltog og langdistansetog. Det som kalles IC og ICE, Inter City Express, er ekspresstog som kjøres på kommersiellt grunnlag med egne billetter. På lokaltog, som blant annet kalles R, RE, IRE og S-bahn, er det den enkelte delstaten som har ansvaret og disse billettene kan ikke brukes på fjerntog. Men, i stedet får man svært gode tilbud dersom man bare bruker lokaltog. De finnes i alle delstater i en eller annen form, her får du mer om tre av dem.

Bad Harzburg stasjon

Mens jeg var i Hildesheim kjøpte jeg meg en Niedersachsen-ticket. Den koster 24 euro ( ca. 240 kroner) og da kan du ta så mye tog du vil en hel dag i delstaten Niedersachsen. Den gjelder også til Bremen og Hamburg. Den gjelder kun lokaltog og etter klokken 9 på hverdager (ingen begrensning i helgene) og fram til neste morgen, i praksis til siste tog er kommet fram for dagen. Det er 24 euro for en person + 5 euro pr. person for de neste 4, altså inntil 5 personer. 44 euro for en hel dag for 5 personer må jo sies å være et røverkjøp. Denne billetten og alle andre billetter nevnt i dette blogginnlegget kan du kjøpe på: BAHN.COM. Du kan også kjøpe de i automater og i betjente billettsalg for 2 euro ekstra.

Bad Harzburg stasjon

Som nevnt før kan du komme deg til flere storbyer som Hannover, Hamburg, Bremen og til mindre byer som Gøttingen, Braunschweig og Uelzen. Jeg tok en sving innom den meget spesielle stasjonen i Uelzen og en is på stasjonen i Hannover, i tillegg til en tur til Harz-fjellene, der jeg til og med tok en pause fra togkjøringen i byen Goslar. Nidersachsen er, med unntak av Harz, relativt flatt, men det er likevel mange trivelige turer med lokaltog som går tett innpå småbyer og natur. Det var ingen spesielle hendelser på denne turen. For mer informasjon besøk: BAHN.COM - REGIONAL OFFERS

Lokaltog på Goslar stasjon

For å komme meg fra Hildesheim til Düsseldorf, som ligger i to forskjellige delstater, bestemte jeg meg for å kjøpe en Quer-Durch-Lands-Ticket. Dette er riksversjonen av delstatsbillettene og koster 44 euro for en person + 8 euro for neste person, inntil 5 personer. Da kan du altså komme deg gjennom hele Tyskland så 76 euro for 5 personer må sies å være et godt tilbud. Du kan altså kun bruke lokaltog og det blir mange bytter, men du kan for eksempel komme deg fra Flensburg til München på en dag, hvis du er gærn nok til det. Jeg hadde visjoner om å ta en skikkelig langtur, men slik ble det ikke.

Lokaltog på Goslar stasjon

Det hadde seg nemlig slik at jeg skulle fra Hildesheim til Düsseldorf dagen etter at den nye varmerekorden ble satt i Tyskland, i delstaten Niedersachsen. Det medførte store problemer for togtrafikken, i tillegg var det fredag i høysesongen så jeg visste det ville bli mye folk på togene. Jeg bestemte meg derfor å ta den enkleste veien og jeg tror jeg gjorde et godt valg. Vi kom nemlig ikke lenger til Hameln, en time fra Hildesheim, før problemene startet. Varmen hadde nemlig kortsluttet de automatiske anleggene, så det sto jernbaneansatte på hver overgang og manuellt tok bommene opp og ned. Det medførte jo selvsagt litt forsinkelse.

Hildesheim stasjon

Det var nå ikke noe kjempeproblem fordi det er ingen togbinding på disse billettene. Det er bare å gå på neste tog og i Tyskland så er det hyppige forbindelser. I delstaten Nordrhein Westfalen (NWR) går det generellt lokaltog minst en gang i timen på hver strekning. Togene fyllte seg mer og mer opp når vi nærmet oss Ruhr-området og i et tilfelle gikk jeg av toget fordi avkjølingsanlegget fungerte dårlig. Slikt er viktig i nesten 40 graders varme. Men, til syvende og sist kom jeg fram til Düsseldorf kanskje en halv time etter skjema. IC og ICE-togene var kraftig forsinket så jeg på tavla så jeg var glad for at jeg ikke valgte fjerntog denne dagen.

Lokaltoget mellom Euskirchen og Düren

I NRW har de også et eget dagskort på tog, som kalles Schöner Tag Ticket. Den kommer i to varianter, en single-variant for en person til 31 euro og en gruppe-variant til 46 euro, som da gjelder for 2 til 5 personer. Dermed blir det jo et røverkjøp særlig hvis man er fem personer, men også om man er alene så lønner en slik billett seg kjapt hvis man skal tur retur. Denne gjelder også etter klokka 9 som de andre billettene og den gjelder ofte til nærmeste by i nabostaten, eller nabolandet, som f.eks Venlo i Nederland. Det går svært mange lokaltog i denne delstaten så her kan man virkelig kose seg en hel dag på toget.

Inne på den nye Rhein Ruhr Express RRX

Jeg dro fra Düsseldorf til Bad Münstereifel, en gammel badeby sør i delstaten, ikke langt fra Bonn. Den første delen av turen gikk greit, men så slo værgudene til med et sinnsykt uvær med lyn og torden. Tilbake fikk jeg prøve et lokaltog som bare går i helgene, mellom Euskirchen og Düren. Ikke så mye å se på i regnet, men for en toginteressert var det fascinerende å se at alt var manuellt. Konduktøren måtte gå ut og fysisk stoppe biltrafikken på hver overgang. Da vi kom til Düren viste deg seg at linja til Köln var blokkert av uværet som jeg tidligere har nevnt. Alle ble derfor sendt til Aachen, for å ta lokaltog en annen vei. Det førte til svært fulle tog og for å toppe det hele stoppet også mitt tog opp ikke langt fra Rheydt, på grunn av nye feil på linja. Jeg var dermed ikke tilbake i Düsseldorf før klokka 21 på kvelden.

OVERNATTING: OVERNATTING I HILDESHEIM via Booking.com. Jeg bodde på Hotel B&B som ligger rett ved stasjonen.

OVERNATTING: OVERNATTING I DÜSSELDORF via Booking.com. Jeg bodde på et Ibis hotell som ligger rett ved stasjonen.

Mer om: tog i Tyskland - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: