Zagreb Glavni Kolodvor, en stasjon som tydeligvis har sett bedre dager - reisemedtog.no

Annonse


En stasjon som har sett bedre dager

- 10.12.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Hovedstasjonen i Zagreb kan egentlig sees på som en perle, men akkurat nå fremstår Glavni Kolodvor som sliten. Den gir imidlertid et godt inntrykk av hvordan det må ha vært å reise med tog i gamle dager, for eksempel Orient-expressen.


Hovedinngangen Zagreb Glavni Kolodvor

Glavni Kolodvor, som jeg er ganske sikker betyr hovedstasjon på kroatisk, er en svært imponerende bygning som ligger ganske sentralt i Kroatias hovedstad, Zagreb. Dette er på alle mulige måter hovedstasjonen i byen, men bærer preg av å være gammel og godt brukt. Den har definitivt sin sjarm og er i høyeste grad en aktiv togstasjon.


Hovedhallen

I det hele tatt bærer både togene og stasjonene i Kroatia preg av at ting var mye bedre før, en gang. Selv om det har dukket opp noen nye togsett er tog åpenbart blitt mye mindre viktig siden kommunist-tiden. Det som dog er morsomt er at denne stasjonen må ha sett ut omtrent som den gjør nå på den tiden da den berømte Orient-Expressen stoppet her.


Et av flere bakerier

Man får faktisk til tider inntrykk av at ikke mye har skjedd heller på hundre år og litt til, siden stasjonen åpnet i 1892. Riktignok er noen av kioskene og bakeriene i hovedhallen av en mye nyere dato og det har kommet opp informasjonstavler i løpet av de siste 20 årene. Det er faktiskt et ganske godt utvalg av fasiliteter hvis du regner med tunnelen som går under sporene.


Avgangstavla 11. oktober 2019

Det er selvsagt betjent billettsalg på denne stasjonen, men det er litt vanskelig å finne der det ligger bortgjemt gjennom et par dører og ganger. Det er egen luke for internasjonale tog, der den hyggelige damen bak glasset snakket helt brukbart engelsk. Forøvrig var det også noen få billettautomater å se, men jeg fikk ikke inntrykk av at de var mye brukt.


Plattform 1, med bar

Når det gjelder mat og drikke så fikk jeg veldig sansen for kroatiske bakerier og i særdeleshet kjeden Mlinar som har både baguetter, sandwicher og ikke minst søtsaker. Du finner enda flere slike utsalg og to matbutikker under togstasjonen, den skal jeg forklare litt senere. På perrong 1 er det en bar, med et par stoler utenfor. Det virket ved første øyekast som et tilholdssted for de som drikker mye øl, men det var også noen togpassasjerer.


Et nyere lokaltog klart til avgang

Går du utenfor bygningen kan du ikke la være å legge merke til den fantastiske parken rett fram, med sentrum i bakgrunnen. Går du til høyre vil du blant annet se et gammelt damplokomotiv som har fått sitt hvilested her. Til venstre finner du en stor uterestaurant/bar. Og like bak den finner du nedgangen til tunnelen som går under alle sporene og ender på buss-stasjonen på sørsiden. Det er her du finner mange flere tilbud hvis du vil kjøpe noe til reisen.


Tunnelen under sporene og til buss-stasjonen i sør

Glavni Kolodvor er uten tvil den travleste stasjonen i både Zagreb og i Kroatia og i ettermiddagsrushet er det avganger i alle retninger med få minutters mellomrom. Men, de fleste av disse togene er lokaltog, noe Kroatia satser mye på, altså de som pendler til og fra Zagreb. Det var til dels ville tilstander, for det var mange som tok sjansen på å løpe over sporene, gjerne like før innkommende eller avgående tog. Minte meg litt om videoer jeg har sett fra India! Det er ikke lov, men de ansatte bryr seg ikke.


Et litt større utsnitt av hovedinngangen

Det er fortsatt noen internasjonale og langdistanse-forbindelser fra Zagreb. Den viktigste linja går østover til Vinkovci, med relativt hyppige forbindelser. Et tog om dagen går videre til Serbias hovedstad Beograd. Det går også IC-tog til Osijek flere ganger om dagen og noen få avganger til byer som Split og Rijeka. Vestover går det flere daglige avganger til Slovenia, de fleste til Ljubljana og videre til Villach i Østerrike, men et tog svinger av til Maribor og Wien. Det går også tog til Budapest og her er linja under arbeid så snart blir det nok flere avganger. Det går ikke tog til Bosnia og for å komme til Istria må du via Ljubljana. Det går et natt-tog til Zürich i Sveits.

OVERNATTING: HOTELLER OG LEILIGHETER I ZAGREB via Booking.com.

Mer om: tog i Kroatia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: