Osijek, ikke pusset opp siden krigens dager - reisemedtog.no

Annonse


Osijek, ikke pusset opp siden krigens dager

- 23.12.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Kroatias fjerde største by, Osijek, har en togstasjon som tydelig bærer preg av forfall. Jeg ble fortalt at stasjonen ikke er rørt siden krigen i Jugoslavia og det kan man faktisk se.


Osijek stasjon, perrong-siden, med IC-tog

Det betyr at du fortsatt kan se konsekvensene av krigshandlinger på veggene på denne stasjonen. Det er en trist, men også interessant observasjon. Det er tross alt bare drøyt 20 år siden man kriget om det tidligere Jugoslavia, i det som her kalles den kroatiske frigjøringskrigen. Forfallet siden gjør det vanskelig å direkte peke på hva som er krigs-skader og hva som bare er tidens tann, men du forstår stemningen.


Hovedinngangen

Nå er det ikke bare forfall, man har gjort en del overflatiske grep, men likevel fremstår stasjonen som en bygning i fritt fall, men likevel i full drift. Ja, for dette er på ingen måte en nedlagt stasjon, togene går fortsatt til og fra Osijek hver eneste dag og når jeg ser på utviklingen i området rundt tror jeg det bare er snakk om noen måneder eller kanskje noen få år før togstasjonen får sin nødvendige oppgradering. I mellomtiden får passasjerene oppleve et slags gufs fra fortiden.


Nærbilde av forsiden

Selve togstasjonen er det ikke så mye å si om, annet enn at det ser ut til å ha vært en pen bygning en gang i tiden og selv nå inneholder den det aller mest nødvendigste, her finner du både billettluker, billettautomater, en minibank og en kiosk. Du finner også toaletter, selv om det medfører en spasertur inn i en sliten og luguber gang. Jeg testet ikke selve fasilitene, men det virket som det var åpent.


Ventehallen med billettluke og minibank

I enden av denne gangen ligger det som en gang i tiden var en restaurant, men som nå bare inneholder spøkelser. Det ser ut som det er lenge siden noen spiste noe som helst i dette lokalet. Det er heller ikke mulig å få seg en kaffe, men damen i kiosken var svært behjelpelig da jeg spurte om kaffe (Kava på kroatisk) og pekte på bakeriutsalget til Mlinar, som ligger rett på den andre siden av gaten.


Kiosken og gangen til den nedlagte restauranten

Det bringer oss inn på området rundt togstasjonen, som er i ferd med å bli rehabilitert. Fra stasjonen til byens hovedtorg er det rundt en kilometer å gå og det er omtrent det samme til gamlebyen Twrda. Det er en trikkeholdeplass utenfor stasjonen, men jeg er faktisk usikker på hvor du kommer hen, fordi det er sirkel-linje som går innom sentrum den ene veien. Så du kan bruke trikken den ene veien altså.


Stengt dør på restauranten

Gaten du går rett ut i når du kommer fra stasjonen inneholder svært mange cafèer og restauranter, mange av dem er åpenbart relativt nystartede og flere av husene du går forbi på veien bærer preg av at de nylig er oppgradert. Dette er den naturlige veien å gå til både sentrum og Twrda, så jeg anbefaler å bruke føttene i denne byen. Kanskje stoppe på en de mange kaffe-stedene på veien. Selv bodde jeg i en leilighet i denne gata, bare 400 meter fra stasjonen.


Splitter ny gangbru til sørsiden av sporene

Rett vest for togstasjonen ligger byens relativt nye buss-stasjon. Som tog-mann er det litt trist å se at man prioriterer veitransport framfor skinner, men de har nå i hvert fall lagt de to terminalene ved siden av hverandre. For å komme til sørsiden av sporene er det laget en nærmest surrealistisk ny fotgjenger-overgang i tunnel, som arkitektonisk virkelig krasjer fullstendig i stil med den gamle og nedslitte stasjonen. Ja, som sagt det skjer virkelig ting rundt stasjonen.


Stasjonsbygningen, plattformsiden

Osijek har direkte IC-forbindelse med Zagreb flere ganger daglig. Dette er ganske trege tog som stopper i diverse byer. Det kan være raskere å ta lokaltog til Vinkovci som går cirka annenhver time og bytte der til ekspresstog til Zagreb. Derfra går det også et tog daglig til Beograd. En annen mulighet er lokaltog til Strizivojna-Vrpolje, for der å bytte til Zagreb-toget. Det går mange andre lokaltog fra Osijek, blant annet til Beli Manastir, der du kan finne tog til Pecs i Ungarn. Billetter finner du på hjemmesiden til HZPP - Engelsk Kroatiske statsbaner. Billettene er rett og slett veldig rimelige sett med norske øyne.

OVERNATTING: HOTELLER OG LEILIGHETER I OSIJEK via Booking.com.

Mer om: tog i Kroatia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: