Voss, stasjon med hoteller og gondolbane - reisemedtog.no

Annonse


Voss, stasjon med hoteller og gondolbane

12.08.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Voss stasjon er en av de mer spesielle i Norge. På stasjonsområdet er det intet mindre enn to hoteller og en gondolbane. I tillegg er stasjonsbygningen i seg selv ganske ålreit.


Lokaltog fra Bergen ankommer Voss

For de som liker å ha kort vei fra tog til overnatting er Voss ideelt. På den ene siden av hotellet ligger det legendariske Fleischers Hotell, som først åpnet i 1864. Dagens hotellbygning er fra 1889. På den andre siden av stasjonen finner du et nytt Scandic Hotell, der mange rom har utsikt mot togtrafikken.


Voss stasjon fra sørsiden

Ikke nok med det, mellom Scandic-hotellet og stasjonen er det nå kommet en gondolbane, som tar deg opp til 820 meter på toppen av Hanguren. Der burde du ha god utsikt over både Voss og områdene rundt byen.


Voss stasjon fra plattformsiden, med Fleischers hotell i bakgrunnen

Voss stasjon ble åpnet i 1883 da Vossebanen fra Bergen ankom Vossevangen, altså mange år før Bergensbanen ble bygget. Herfra gikk det i lengre tid også tog på Hardangerbanen som nå i all hovedsak er nedlagt, med unntak av de første kilometerene som brukes til godstransport.


Venterommet

Området rundt stasjonen ser som man forstår veldig annerledes ut i dag enn det gjorde for noen år siden og selve stasjonsbygningen fremstår som hevet over landskapet, med en merkelig underetasje som består av blant annet turistkontor og billettkontor for gondolbanen.


Det som trolig en gang var billettluker

Billettautomatene er flyttet fra selve stasjonsbygningen og ned på turistinformasjonen, du finner altså ingen automater i selve stasjonen, merkelig nok. Billettlukene har ikke vært åpne på mange år, som på så mange andre stasjoner, men venterommet er i hvert fall i god stand.


Souvenirbutikk/gatekjøkken

Det er en butikk på Voss stasjon av en type jeg ikke har sett på noen annet stasjon i Norge, av samme størrelse. Det kan best beskrives som en souvenir-butikk kombinert med kiosk og gatekjøkken. Jeg kjøpte ikke noe selv, men jeg la merke til plakater som annonserte at mat og drikke var tilgjengelig.


Voss Gondol

Stasjonen ligger relativt sentralt til på Voss og føles litt som et sentrum i seg selv, med taxi og buss-holdeplass rett utenfor. Det er bare å gå østover så kommer du straks til sentrumsgatene, går du sørover er du etter få minutter ved vannet og det jeg tror er byens nye kulturhus med park på toppen.


Oslo-toget haster forbi

Voss er en travel stasjon og det er pendlertogene til Bergen som er årsaken. De går flere ganger daglig og stopper på alle stasjoner innover mot Vestlandets hovedstad, noen av dem kjører også helt til Myrdal med stopp på mange små stasjoner. I tillegg kommer de daglige avgangene til Oslo og Bergen med regiontog.

Mer om: tog i Norge - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: