Bergen, kanskje Norges fineste stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Bergen, kanskje Norges fineste stasjon

06.11.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Bergensere er ikke som andre folk. Da jeg la ut et av disse bildene på Facebookgruppa Togferie fikk jeg raskt klar beskjed om at det heter ikke Bergen stasjon! Men, fin er den i hvert fall.


Slik ser stasjonen ut fra gateplan

For å avklare det, det offisielle navnet er Bergen stasjon, ifølge Bane Nor. Men, siden Bergen ikke er en del av Norge ( tror jeg ) har dette navnet skapt rabalder i Bergen der de mener at det skal hete Jernbanestasjonen i Bergen, evt. Bergen jernbanestasjon. Alle andre steder i landet heter det "stedsnavn" stasjon, men det spiller åpenbart ingen rolle for bergensere.


Velkomsthallen

Vel, nok om det. Jeg er mer opptatt av at Bergen har en veldig fin jernbanestasjon. Stasjonen ble tegnet av Jens Zetlitz Monrad Kielland og åpnet i 1913. Den erstattet da en tidligere stasjon som lå noen hundre meter unna og er nå en fredet bygning uansett om du kaller det Bergen stasjon eller Jernbanestasjonen i Bergen.


Velkomsthallen med Deli de Luca

For å beskrive stasjonen låner jeg litt fra Bergen byarkiv: "Bergen jernbanestasjon representerer det vanlige mønsteret for jernbanestasjoner i Europa frem til den første verdenskrig med bruk av store toghaller og er i dag den eneste som fortsatt er i opprinnelig funksjon..... Vestibylen har 10 relieffer langs veggene oppunder himlingen, utført i mørtel på stedet av modellør Mons Hartvedt; de har motiver fra landskapet Bergensbanen går gjennom og silhuettene av festningene Akershus og Bergenhus. "


Toghallen

For min egen del synes jeg dette kanskje er Norges fineste jernbanestasjon. At den er såpass gammel og monumental samtidig som den i aller høyeste grad fortsatt er byens viktigste jernbanestasjon er intet mindre enn imponerende. Nå er det ikke lenger så mange stasjoner i Bergen, men Arna ligger vel i samme kommune? Dette er et vakkert velkommen til en flott by.


Betjent billettkontor

Bygningen er spennende både utenpå og innenfor. Den er et tydelig landemerke i enden av en av byens gågater og like ved pittoreske Lille Lungegårdsvann. Like ved finner man også bussterminalen, som ligger under Bergen storsenter. Man kan gå under tak fra jernbanestasjonen til senteret og videre ned til bussene, eller ta bybanen et stopp.


En butikk på stasjonen

Den første hallen du kommer inn i Bergen er svært elegant og er et minne om hvor viktig jernbane var en gang i tiden. Selve toghallen er åpen og velkommen og det er til og med et billettutsalg her. Det er jo ikke mange igjen av de. Stasjonen har flere kiosker og minst en cafè, men sistnevnte var stengt under mitt besøk i midten av august.


Lokaltog klar til avgang

Det er bare en toglinje med et spor ut av stasjonen, den går østover til Voss og til Østlandet. Det går flere daglige avganger med regiontog til Oslo og enda flere daglige avganger med lokaltog til Voss, der noen fortsetter til Myrdal. Lokaltoget til Arna, som er en tur på 7 minutter, går minst en gang i timen og kan være travel i rushtiden.


Det første en togreisende ser av Bergen

Stasjonen ligger i grunnen sentralt til, men Bergen er en relativ stor by så det er 10 minutter å gå til Torgalmenningen og enda litt lenger til Bryggen. Skal du sørover til f.eks Nesttun eller Flesland er det veldig enkelt. Bybanen stopper rett utenfor og har avgang med noen få minutters mellomrom. Den følger deler av den gamle trasèen til Vossebanen før Ulrikstunnelen ble bygd.

Mer om: tog i Norge - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: