Görlitz, en elegant stasjon i Tyskland - reisemedtog.no

Annonse


Görlitz, en elegant stasjon i Tyskland

04.03.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

NB: Bildene tatt i 2014 Görlitz er en liten, men spennende by helt øst i Tyskland. Dette er faktisk den østligste togstasjonen ( i en by ) i landet og oser av historie. En gang i tiden var dette en viktig stasjon, og det merker man. Men, nå er det bare lokaltog som stopper her.


Görlitz stasjon, hovedinngangen

Dette er en by som en gang i tiden var mye viktigere enn det den er i dag og det kan man se på alle de historiske minnesmerkene man finner i byen. Etter andre verdenskrig ble Görlitz liggende helt på grensen til Polen. Ja, faktisk er byen delt i to, og grensen går omtrent tvers gjennom sentrum. Det er ingen formaliteter ved grensen i dag, men det var nok veldig annerledes når dette var grensen mellom Øst-Tyskland og Polen.


Görlitz stasjon, på innsiden

Før det var Görlitz et jernbaneknutepunkt for trafikk i mange retninger og derfor ble det også bygd en skikkelig jernbanestasjon som er elegant både på innsiden og utsiden. Et minne om byens viktighet finner vi blant annet i navnet til en av de gamle hovedstasjonene i Berlin, Görlitzer Bahnhof. Det bor cirka 60 000 mennesker i byen i dag, et par timer med tog fra Berlin, en og en halv time med tog fra Dresden.


Taket på Görlitz stasjon

Jernbanestasjonen i Gørlitz imponererer ikke minst på innsiden, som er slående pen og langt fra hva jeg hadde forventet å finne i en by av denne størrelsen i Tyskland. Bare se nærmere på alle de fine detaljenne, ikke minst i taket. Hvis jeg forstår det riktig så ble denne delen av bygningene åpnet i 1915 og stilen kalles Art Nouveau. Den ble restaurert i 1984 og bygningen er fredet.


Tunnelen under sporene

Fra ventehallen går det en lang tunnel under alle sporene. En gang i tiden var det 12 spor på det som da var et viktig knutepunkt i Preussen. Nå er bare seks spor i drift og det er nok til den relativt beskjedne trafikken stasjonen opplever i dag. Stasjonen ligger sentralt til, så fort du går ut av hovedinngangen går du rett inn i gågate-systemet i Görlitz og etter 10 minutters spasertur er du i den attraktive gamle delen av byen. 5 minutter til og du er i Polen!


Kiosker og butikker på Görlitz stasjon

Selv om det er en stasjon med relativ lite trafikk er det flere service-tilbud. Det inkluderer betjent billettkontor, Reisezentrum, som nesten alle byer fortsatt har i Tyskland. Det var i hvertfall betjent i 2014 da dette bildet ble tatt. Her finner man også et bakeri av kjeden Wiener Feinbäckerei og en dagligvarebutikk som spesialiserer seg på bio-varer, eller økologiske varer som det nok heter på norsk. Jeg minner om at det er noen år siden og kiosker og butikker skiftes ofte ut, så jeg kan ikke garantere at dette er tilbudet i dag.


På plattform-nivå

En gang i tiden kunne man kjøre langdistanse-tog fra Görlitz til f.eks Berlin og til byer som i dag ligger i Polen, f.eks Wroclaw. Det har ikke gått intercity eller lignende herfra på mange år, så absolutt alle tog må kalles lokaltog. De lange plattformene betyr at det er god plass, men det ble fort kaotisk når mer enn hundre mennesker skulle inn på det samme tovogners-toget til Zittau på ettermiddagen. Det er mange som bruker tog i Tyskland, men uten gjennomgående trafikk av betydning blir det mange små togsett som fort fylles opp i rushtiden.


Tog til Zittau på Görlitz stasjon

De viktigste togene er de som går til Dresden, som er nærmeste storby. Det går togforbindelser dit to ganger i timen, men de er litt forvirrende, noen er express og andre stopper på alle stasjoner og noen ganger må du bytte i Bischofswerda. Det går også hyppige avganger til Zittau og til Cottbus, for forbindelse til Berlin. I retning Polen går det pr. 2021 noen avganger pr. dag rett over grensen til Zgorzelec ( Görlitz på polsk ). Noen av disse går videre til Jelenia Gora og andre til Zagan, men for Wroclaw ser det ut som du må bytte i Zgorzelec. Dette har forandret seg en rekke ganger de siste årene, så sjekk før du skal reise.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om byen Gørlitz i reisebloggen Ja, det er mulig: Görlitz - en gør(r)fin by! og En by delt mellom to land
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: