Jernbanetunnel mellom Tallinn og Helsinki? - reisemedtog.no

Annonse


Jernbanetunnel mellom Tallinn og Helsinki?

18.03.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Finansieringen av en togforbindelse mellom Helsinki i Finland og Tallinn i Estland er i orden. Tunnelen vil bli 100 kilometer lang.


Helsinki FOTO: Pixabay

Det er uvisst når den nye jernbanetunnelen blir en realitet, men et kinesisk selskap, Touchstone Capital Partners, har skrevet under en avtale med Finest Bay Area Development om å finansiere forbindelsen Helsinki til Tallinn med 15 milliarder euro, nesten 150 milliarder norske kroner.

Hvis eller når den blir en realitet er det snakk om en 100 kilometer lang tunnel mellom Estland og Finland under Finskebukta. Denne tunnelen skal kobles sammen med Rail Baltica, en ny normalsporet høthastighets jernbane som er under bygging mellom Warszawa og Tallinn, via Riga i Latvia og Kaunas i Litauen.

Tunnelen vil dramatisk korte ned reisetiden mellom Helsinki og Tallinn som i dag er 2 timer med ferje. Det er planlagt en reisetid på 20 minutter og i 2050 er det beregnet 12,5 millioner reiser i året gjennom tunnelen. Med Rail Baltica blir det mulig å reise fra Helsinki til Warszawa på under sju timer med direkte tog.

Finland har i dag i praksis kun forbindelse til det russiske jernbanenettet og det eneste direkte passasjertoget går fra Helsinki til St.Petersburg. Det er en linje som går inn i Sverige, men her er det ingen passasjertog. Og, siden det er forskjellig sporvidde må all gods lastes om på grensen. Det var snakk om en linje til Kirkenes, men en fersk rapport mener at den ikke er samfunnsøkonomisk lønnsom.

Kilde: Rail Journal - Flere: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK

Annonse
Annonse


TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: