Endelig kommer AVE til Granada- reisemedtog.no

Annonse


Endelig kommer AVE-togene til Granada

25.06.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Etter mange års utsettelse og med en helt spesiell løsning kan man endelig ta høyhastighetstog til Granada i Andalucia.


AVE og Avant-tog FOTO: Kyrre Dahl

Det var en stor tog-dag i Spania i dag. Den 122 kilometer lange høyhastighets-strekningen mellom Antequera Santa Ana og Granada ble offisiellt åpnet med en rekke ministre til stede. Allerede i morgen settes de første AVE-togene inn i trafikk på strekningen. Ved Antequera treffer man høyhastighets-strekningen mellom Malaga og Cordoba, som igjen er knyttet opp mot den aller første høyhastighets-strekningen i Spania, mellom Madrid og Sevilla.

Til å begynne med blir det tre daglige avganger mellom Madrid og Granada som kommer til å bruke 3 timer og 5 minutter. Det blir også en daglig avgang mellom Barcelona og Granada som vil bruke 6 timer og 25 minutter. Alle disse togene vil stoppe i Cordoba, som gir en reisevei på 90 minutter. Alt dette er vesentlig raskere enn langdistansetogene gikk i gamle dager, men de siste årene har det ikke en gang gått tog til Granada så det blir uansett en stor forbedring.

Høyhastighetstog til Granada har man snakket om i mange år og det er mer enn 10 år siden de første spadetakene ble tatt. Den siste publiserte datoen for åpning var i 2015 og da innstilte man også de ordinære togene på strekningen i påvente av den nye linja, der togene skal kunne kjøre i 300 km/t. I god spansk ånd ble dette utsatt og utsatt av stadig nye årsaker. Men, i dag ble den altså endelig åpnet, selv om man ikke er helt ferdig.

Det store problemet har vært å komme seg gjennom Loja, der man til slutt valgte å bruke det gamle sporet, her er det altså to sporvidder oppå hverandre, men strekningen er enkeltspor. Dette gjøres for at både de tradisjonelle lokaltogene med bred sporvidde og de nye høyhastighetstogene med normalspor skal komme seg forbi. På denne strekningen må de altså dele et enkelt spor mellom seg og også eventuelle godstog.

Det betyr selvsagt at det både blir begrensninger i fart og i antall tog som kan kjøre mellom Antequera og Granada, men nå kan du i hvert fall benytte toget igjen. Og, jernbanemyndighetene har lyst ut arbeidet med å gjøre ferdig banen, så det kommer. Når er et spørsmål man har sluttet å stille i Spania. Spanjolene har jo hatt enorme ambisjoner, men etter finanskrisen så har mye stoppet opp og man ser halvferdige jernbanestrekninger omtrent overalt.

Fortsatt er det buss for tog for de som skal benytte seg av lokaltogene i området, som blant annet går til Algeciras, Sevilla og Almeria. Men, etter planen skal det også bli Avant-tog til Sevilla fra september, melder Rail Journal. Avant er høyhastighets regionale tog. En stor nyhet i området blir når man starter opp Avant mellom Granada og Malaga, to byer som tidligere ikke har hatt noen direkte togforbindelse.

En liten sjekk på Renfes sider: renfe.com avslører at du nå kan få billetter til bare 35 euro mellom Granada og Madrid. Normalprisen er satt til 80 euro en vei i Standard klasse (2. klasse). Mellom Granada og Barcelona kan du få billetter til bare 45 euro, mot en normalpris på 118 euro.

Kilde: Diverse

Mer om: TOG I SPANIA Flere: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK

Annonse
Annonse


TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: