Aalborg, en stasjon med overraskelser - reisemedtog.no

Annonse


Aalborg, en stasjon med overraskelser

21.05.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Aalborg jernbanestasjon er en klassisk stasjon i en middels stor by. Den har gode togforbindelser, men både negative og positive overraskelser. Det negative er mangel på betjent billettsalg, det positive er en meget spesiell forretning jeg ikke har sett noe annet sted.

Togstasjonen i Aalborg er lokalisert i utkanten av sentrum, bare 10 minutter å gå fra gågatene i Danmarks fjerde største by, med rundt 100 000 innbyggere. Aalborg er hovedstaden i Nord-Jylland og ganske populær også blant nordmenn, som kan benytte en av de mange forbindelse til Fredrikshavn eller til Hirtshals, med bytte i Hjørring. Selve stasjonsbygningen er en gammel og pen affære, kanskje ikke den mest imponerende men passende til byen og omgivelsene.

Inne på stasjonen er det lyst og åpent, omtrent som man forventer i en togstasjon. Det er relativt enkelt å finne informasjon om når togene går, hvilken plattform de går fra og hvordan man kommer seg dit. Her finner man også en stor Seven-Eleven-kiosk, som har det meste man trenger for reisen, og litt til. Aalborg har også et element som er velkjent fra tyske togstasjoner. Midt i ventehallen finner man en modellbane, som er populær blant barna. Det koster noen kroner men det er jo moro da.

Det er en ting som overrasker i Aalborg og det er at det ikke er noe betjent billettsalg. Dette er jo blitt en vane i Norge, der billettluker er vanskelig å finne i det hele tatt, men jeg trodde faktisk danskene var litt mer service-vennlige. Automater er det flere av og siden de er på dansk er de jo enkle å forstå for nordmenn. På bildet ser du forøvrig et eksempel på at det er to forskjellige automater, en for DSB og en for Nord-Jyllands Trafikselskap. Skal du i Nord-Jyllands-regionen kan du benytte begge to, skal du videre i Danmark bør du gå til DSB-maskinen.

Den største overraskelsen er å finne til høyre etter at man kommer inn hovedinngangen. Her er det nemlig en forretning som jeg aldri har sett maken til. Dette er en VR-butikk, eller VR-cafè eller hva man skal kalle det. Du kan altså leie utstyr for Virtual Reality på stedet, ikke helt det jeg forventet å finne her, for å si det sånn. Jeg hadde ikke tid til å sjekke ut dette, men er du interessert i VR, så vet du hvor du skal gå neste gang du er i området.

Aalborg har gode togforbindelser til resten av Danmark. Det går tog to ganger i timen til Aarhus og videre til Odense og København. Et av togene er et Lyntog som stopper litt sjeldnere enn Intercity-toget, men det er ingen stor forskjell. Det går også Intercity-tog annenhver time til Fredrikshavn via Hjørring. Dette toget kommmer fra København og det kan være mye folk ombord. Annenhver time går det også et lokaltog fra Nord-Jyllands Trafikselskap, som altså gir tog hver time. Faktisk er det enda noen flere tog i rushtiden, så det blir 30 minutters rute på morgenen og ettermiddagen. Det går også et lokaltog sørover til Skørping. Det er ikke lenger tog til Hamburg herfra, det toget snur i Aarhus.

Alt i alt gir jeg togstasjonen i Aalborg bestått og vel så det. Dette er en gammel bygning som er godt vedlikeholdt og inneholder det man trenger, selv om jeg er en tanke skuffet over at billettsalget er borte. En litt pussig sak er at alle tog kjøres med diesel. Danmark ligger nemlig langt etter andre land i elektrifisering av jernbanen og de aller fleste tog i landet er derfor diesel-drevet. Det bråker litt mer enn elektriske tog, men ikke så mye at du merker det så mye her.

FLERE: Blogginnlegg MER OM TOG I: Danmark Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge