Jernbaneferga Storegut seiler i sommerJernbaneferga Storegut seiler i sommer

- Skrevet 24.03.2021 av Kyrre Dahl

I sommer blir det ikke bare veterantog på Rjukanbanen. Den unike jernbaneferga M/F Storegut vil gå i trafikk på Tinnsjøen i sommersesongen 2021.


Foto: Storegut m/flagg – Hans D. Fleger/NIA

Den ærverdige jernbaneferga fra 1956 vil gi publikum opplevelser med historisk sus av både industri- og skipsfart. Det melder Rjukanbanen og Norsk Industriarbeidermuseum (NIA)

Om bord i Storegut vil det være mulig å besøke et imponerende maskinrom, mannskaps- og offisersavdeling og naturligvis salongene som tydelig viser klasseskillet som ble etablert fra Norsk Hydro sin barndom.

Førsteklassesalongen ble restaurert til sin originale 50-tallsinnredning, og herfra er det fantastisk utsikt over naturen og kulturminnene som finnes langs Tinnsjøen, ifølge de som er ansvarlige for driften:

– Vi er så glade for at museet kan tilby turer på Tinnsjøen med M/F Storegut i sommer, og gleder oss til å gi publikum gode opplevelser og historieformidling. Det sier avdelingsleder ved Rjukanbanen, Einar Gabrielsen.

Jernbanefergene D/F Ammonia og M/F Storegut er de eneste i sitt slag internasjonalt, og er som eneste skip i verden skrevet inn på UNESCO’s verdensarvliste. Når M/F Storegut ble sjøsatt i 1956 var den blant verdens største innenlands jernbaneferge og mest moderne skip.

Skipstrafikken over Tinnsjøen var en forlengelse av jernbanestrekningene Rjukanbanen og Tinnosbanen. Denne trafikken var avgjørende for å transportere en av Norges viktigste innovasjoner, kunstgjødsel, til verdensmarkedet.

Skipstrafikken var også avgjørende for alle de som jobbet og bodde på Rjukan og i Tinn, og var på mange måter navlestrengen både for industrien og folk. Tinnsjøfergene er omfattet av Riksantikvarens program for fartøyvern, hvor mantraet i en årrekke har vært «vern gjennom bruk».

– M/F Storegut som en historisk viktig ferge bør etter museets syn være i årlig trafikk for å kunne holdes godt vedlike, og vi vet det er stor interesse for slike fartøyer blant mange ulike grupper, sier direktør Anna Hereid ved NIA.

NIA ser frem til å ønske gjester velkommen om bord fra og med mandag 21. juni. Billetter og informasjon blir publisert på nia.no etter påske. Museet vil løpende vurdere smitteverntiltak ut ifra myndighetenes råd både lokalt og nasjonalt.

Kilde: NIA/Rjukanbanen - LES FLERE: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAMSISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

COVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Info: Veterantog i Norge - 2020