Bristol Temple Meads, en gammel ærverdig stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Bristol Temple Meads, en ærverdig stasjon

20.07.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Storbritannia har en lang jernbanehistorie og noen av verdens mest spektakulære stasjoner. Temple Meads i Bristol er i høyeste grad en gammel ærverdig stasjon, men med alt for mye trafikk i forhold til kapasiteten. Her ligger også den eldste jernbanebygningen i England.

Nei, det er ikke den bygningen som i dag brukes som stasjon jeg snakker om. Ved siden av og til venstre for hovedinngangen ligger nemlig en enda eldre bygning, som er den opprinnelige Temple Meads. En flott vernet bygning som i dag dessverre stort sett brukes som parkeringsplass! Men, det er åpent for alle å svinge innom og få et inntrykk av hvordan det var i 1840-årene.

For de fleste er det stasjonsbygningen fra 1870-årene som gjelder og den er da ærverdig nok av utseende. Man får inntrykk av å spasere inn i en annen og historisk tidsalder når man går oppover mot stasjonen, der man finner busser, taxier og det før nevnte parkeringshuset ( hrmf). Selvsagt har stasjonen blitt bygd om flere ganger, men den fremstår fortsatt omtrent like elegant som den gjorde i begynnelsen av 1870-årene.

På innsiden er det kanskje ikke like elegant, selv om det er nok av detaljer som vil interesse togentusiaster. Det første store problemet på Temple Meads er at det er altfor mye trafikk i forhold til kapasiteten og det er et veldig lite område før sikkerhetsportene. Dette med avsperrede plattformer har blitt en pest og en plage i England og Bristols hovedstasjon er et erkeeksempel på hvor teit det kan bli. Her er det trange ganger og kaotiske forhold foran noen få porter, mens det faktisk er masse plass på innsiden.

Det er bare noen få billettluker og også bare noen få billettautomater i selve stasjonsområdet, så i rushtiden kan det være lange køer og hysteriske tilstander for å få kjøpt billett, som du MÅ kjøpe før du forsøker å gå gjennom sikkerhetsportene. Det er nå satt opp noen få ekstra automater ute i det som faktisk er den før nevnte opprinnelige stasjonen. Under mitt besøk virket bare to av disse maskinene og de tar kun kort. Og har du fått billett så er det bare å stille seg i kø foran portene, mens du må snirkle deg gjennom alle som står og forsøker å finne ut av informasjonstavlene, som selvsagt står akkurat der.

Men, har du først kommet deg gjennom så kan du begynne å nye den gamle ærverdige stasjonen. Temple Meads er helt klart bygget i en annen tid og dimensjoenene under taket er imponerende. Stasjonen er forøvrig bygget på en rar måte, den går i sving og har enormt lange plattformer. Det betyr at det ofte er to tog klart til avgang på samme spor, i hver sin retning. Og for å være enda mer spesielle har man nummerert plattformene slik at det er to nummer på hvert spor. Det betyr at f.eks plattform 13 og plattform 15 faktisk er det samme sporet og togene står i hver sin ende. Dobbeltsjekk hvor ditt tog går. Et hint her er at London-togene uansett er så lange at de fyller hele sporet ( begge plattformene).

Så er vi fremme ved neste problem på Temple Meads, fordi nesten alle passasjerer må gjennom den samme undergangen og en trang trapp. Undergangen er faktisk ikke så trang og det er her man finner cafèer og butikker på Temple Meads, men når London-togene kommer inn og 1000 mennesker går av og skal gjennom undergangen og trappesystemet, så blir det kø og det er allerede før de har kommet til et lite antall porter. Ikke rart at på virkelig store utfartsdager gir stasjonsledelsen bare opp og åpner alle sluser. Ellers ville det blitt helt kaos.

Det er et imponerende antall muligheter for togturer fra Bristol Temple Meads. Det går ekspresstog to ganger i timen til London Paddington. Normalt går det også tog to ganger i timen til Cardiff i Wales, men i skrivende stund er den linja stengt. Birmingham kan nåes to ganger i timen og disse togene fortsetter videre, noen til Manchester, andre til Leeds, York, Newcastle og Edinburgh. Den andre veien går det tog minst en gang i timen til Exeter og Plymouth. Det går også noen få daglige avganger til London Waterloo, som kjører en annen strekning enn det andre London-toget.

Lokalt er det mange avganger til Bath og videre til Bradford og Trowbridge. Noen av disse togene fortsetter til Portsmouth og Southampton og andre til Weymouth. Det går også hyppige avganger til Weston Super-Mare og til Gloucester. Det er også en helt lokal linje som går gjennom Clifton til Avonmouth og Severn Beach. Det er mye snakk om å forbedre det lokale togtilbudet med flere avganger og til flere destinasjoner. Bristol er forøvrig en by på størrelse med Oslo by, så du skjønner fort at det kan bli kø på Temple Meads. Bristol har også en annen viktig stasjon, Parkway, som ligger langt utenfor sentrum. Det er en stasjon på linja som går direkte fra Cardiff til London.

FLERE: Blogginnlegg MER OM TOG I: Storbritannia Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge