Bodø stasjon, siste stopp på Nordlandsbanen - reisemedtog.no

Annonse


Bodø, siste stasjon på Nordlandsbanen

05.09.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Bodø er ikke bare siste stopp på Nordlandsbanen, det er også siste stopp på det norske jernbanenettet. Stasjonen har litt følelse av "the end of the world", men cafèen hever inntrykket en god del.


Bodø stasjon, sett fra sørsiden

Nå vil mange raskt påpeke at Narvik ligger enda lenger nord, men siden toglinja herfra kun går inn i Sverige så er Bodø så langt du kommer hvis du tar deg gjennom Norge. Og strengt tatt er vel heller ikke Bodø den nordligste stasjonen eller holdeplassen på Nordlandsbanen, siden linja tar noen svinger etter Fauske som gjør at Bodø ikke blir det nordligste punktet på banen. Nok om det, Bodø er uansett siste stopp på den 10 timer lange reisen fra Trondheim via Mosjøen og Mo i Rana.


Trondheimstoget har akkurat ankommet Bodø

Jeg ankom Bodø med dagtoget som rutemessig ankommer litt før klokka 18. Det var ekte nordlandsvær til tross for at denne reisen foregikk i juli. 15 grader og noe regn, mens vinden ulte forbi ørene. Senere på kvelden økte vinden til full storm, men på den annen side ble det aldri mørkt. Bodø ligger nord for Polarsirkelen og har derfor en lang periode med midnattssol. Selve stasjonen ligger ganske sentralt, med gangavstand til ferje, hurtigbåter og sentrumsgatene. Flere hotell ligger i nærheten.


Denne stasjonen har også et samisk navn

Jeg husker første gang jeg ankom Bodø stasjon. Da ble jeg sjokkert fordi bygningen virket nedslitt og var tilholdssted for byens løse fugler. Det slo meg den gangen, for noen år siden, at dette var ikke en hyggelig velkomst til Bodø. Det virker som om stasjonen er pusset opp siden den gangen og nå fremstår den som en hvilken som helst stasjon i Norge, altså en tanke kjedelig. Det er ikke noe betjent billettsalg men billetter får du kjøpt på automaten. Det er en rekke sitteplasser for de som venter på neste tog.


Utsnitt fra venterommet på Bodø stasjon

Når det gjelder fasiliteter så er det i grunnen svært få. Det finnes toaletter der man må betale for å komme inn. Litt uvennlig kanskje men har nok sammenheng med det jeg skrev i forrige avsnitt. Det er ingen kiosk på stasjonen, men den har noe få andre norske jernbanestasjoner har, nemlig en egen cafè. I annen etasje finner du Jernbanecafèen og om ikke det er nok er det også et vandrerhjem i bygget, som har inngang fra annen etasje.


Utsikt fra Jernbanecafèen

Nå overnattet ikke jeg i vandrerhjemmet så det vet jeg lite om, men jernbanecafèen besøkte jeg flere ganger og det var særlig hyggelig å sitte her og slappe av med en kaffe før togturen sørover. Denne cafèen er også åpen på tider da det er få tog som går og er et sted både for reisende og lokale. Du kan få både noe enkelt å spise, middagsretter og kaffe. Det var noe problem med maskinen, så cappuchinoen jeg bestilte tok si tid, men det ordnet seg.


Jernbanecafèen

Siden jeg er toginteressert tilbringer jeg mye tid på stasjonscafèer i utlandet og den i Bodø holder absolutt mål. Det er god utsikt på begge sider av cafèen, til byen og havna på sørsiden og rett ut på plattformene på nordsiden. Her la jeg også merke til at det kun var ett spor tilgjengelig, det var en eller annen form for arbeid på de andre. Lokaltogene stopper langt oppe på den samme plattformen som langdistansetogene.


Jernbanecafèen

Det går flere tog til og fra Bodø enn mange er klar over. Området har fått sine egne lokaltog, Salten-pendelen, som har flere daglige avganger til og fra Fauske og litt færre fra Rognan. Det er spesiellt aktuelt for de som skal på jobb i Bodø på morgenen og den andre veien på ettermiddagen. I helgene går det ingen lokaltog. Lokaltogene stopper på en rekke stasjoner mellom Bodø og Fauske, det samme gjør langdistansetogene.


Passasjerer stiger av toget fra Trondheim

Det store høydepunktene er selvfølgelig togene til og fra Trondheim, altså Nordlandsbanen som går via Fauske, Mosjøen, Mo i Rana, Steinkjer og krysser Polarsirkelen på veien. Det er et dagtog som går hele veien og et nattog som går hele veien. På sommeren spiller det liten rolle for det er stort sett lyst hele tiden og motsatt på vinterstid. I tillegg går det et togpar til og fra Mosjøen, som ankommer Bodø på formiddagen og forlater Bodø på ettermiddagen.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Norge - Også publisert på: erdetmulig.no Ekstern lenke

  Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: