Hvor nøye blir jeg sjekket når jeg skal søke om forbrukslån?


Bankene sjekker forbrukslån nøye

09.05.2022 - skrevet av: Stine Johnsen - Flere innlegg: i ARKIVET

Til tross for at all markedsføring av forbrukslån indikerer at dette er en enkel låneform å få godkjent av banken, er realiteten noe annerledes. Når du har levert en lånesøknad kan du forvente å bli gransket relativt nøye.


Foto: Pixabay

Siden den nye forbrukslånforskriften trådte i kraft i Norge ble det stilt noe strengere krav til alle långivere. I denne artikkelen vil du få informasjon om hvordan søknader om lån uten sikkerhet vurderes, slik at du stiller med så gode kort som mulig i søknadsprosessen.

Slik bør du gå fram når du skal søke forbrukslån

I dag er det en smidig sak å søke lån uten sikkerhet, dette skyldes i stor grad dagens digitale søknadsplattformer. Du har to måter å søke på, via en anbudsside eller direkte hos banken du bestemmer deg for å benytte. Selve søknadsprosessen for disse to er ganske lik, men begge alternativ kommer både med fordeler og ulemper.

Hos en anbudsside kan du søke forbrukslån på dagen hos flere låntilbydere på samme tid, men bare med en søknad. Her legger du inn opplysninger om din privatøkonomi, ønsket lånebeløp, og du signerer enkelt digitalt med BankID.

Videre vil anbudssiden sende søknaden din videre til sine samarbeidsbanker som returnerer med sine tilbud. Den aller største fordelen med anbudssider er altså at du får svar fra mange banker samtidig, kun ved å sende inn en søknad.

Et annet alternativ er å søke direkte hos en långiver. Søknadsskjemaet du får her vil være tilnærmet likt det du finner på diverse anbudssider. Også her bruker du digital legitimasjon. Den største fordelen med å søke direkte hos en långiver av forbrukslån, er at du får direkte kontakt med banken, noe som kan være nyttig i forbindelse med en søknadsprosess.

Dette vil bankene se på når du søker forbrukslån

Først og fremst vil alle banker gjennomføre en kredittsjekk når du søker om forbrukslån. Her regnes det ut en kredittscore av deg som vil ha mye å si for om du får lån, og eventuelt hvor stort lån du får. Uansett om du søker via en anbudsside eller direkte hos banken, vil det bli gjort en kredittsjekk av deg.

Her vil den absolutt viktigste komponenten i sjekken være forholdet mellom inntekt og eksisterende gjeld. Disse to forteller noe om hvor stor kapasitet du har til å betjene lånet som du søker om å ta opp.

Det gjeldende lovverket for hva bankene har lov til å tilby i lån og hva de har mulighet til å tilby vil tre i kraft. Husk også at alle kreditorer stiller ulike krav til sine låntakere.

Sammen med formuen din vil inntekten din også være toneangivende for om du kan få lån. Når du skal låne uten sikkerhet vil det være din inntekt alene som står som sikkerhet for lånet. Derfor må du ha en privatøkonomi som kan betjene lånesummen du får.

Sett bort fra inntekt og formue, kommer banken også til å se om du har betalingsanmerkninger/aktive inkassosaker registrert på deg. Som regel vil slike anmerkninger føre til avslag på søknaden. Har du hatt slike heftelser tidligere skal ikke disse ha noe å si for din kredittscore i dag.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Sverige

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: