På togtur på Rügen med vanlige tog - reisemedtog.no


På togtur på Rügen med vanlige tog

13.06.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Rügen er øy som tyskere kjenner godt til. Hver sommer valfarter folk fra storbyene til denne øya i Østersjøen, med særdeles gode togforbindelser til resten av landet. Det er sjøen, badebyene og attraksjonene som tiltrekker mest oppmerksomhet, men det også et fint område for toginteresserte.


Bergen auf Rügen stasjon

Nå er den store severdigheten når det gjelder tog Rasender Roland, et veterantog som går i rute mellom Putbus og Göhren via Binz. Det er såpass spennende at jeg skal lage et eget blogginnlegg om det. I denne omgang skal jeg fortelle litt om mine opplevelser på de vanlige linjene. Det er både spennende togpark, fine stasjoner og utsikt fra togvinduet å glede seg til.


ODEG lokaltog på Bergen stasjon

Jeg ankom Rügen med ferje fra Trelleborg. Det kalles en forbindelse til Sassnitz men i praksis lander man i havneområdet Mukran flere kilometer unna Sassnitz. Jeg måtte ta lokalbuss til stasjonen i Sassnitz, og bussen ankom bare fem minutter før toget mitt skulle gå. Stasjonen i Sassnitz er i seg selv en pen stasjon, som også er fredet. Faktisk ligner ikke denne stasjonen på noen av de andre jeg så på Rügen. Under mitt opphold oppdaget jeg at det faktisk går tog til ferjeleiet i Mukran. Disse togene går mellom Bergen auf Rügen og Sassnitz Hafen bare i helgene og skulle da korrespondere med ferjene.


Utsikt fra togvinduet

Det er bare en hovedlinje på Rügen, men den har to armer. Denne linja går fra Stralsund på fastlandet, i seg selv en pen by som bør oppleves. Ved Lietzow deler linja seg i to, enten til Sassnitz eller til Binz eller Ostseebad Binz som er det fulle navnet på stasjonen. Du kan tenke deg at det går tog annenhver time på hver arm, men det er ikke fullt så ryddig. Men, uansett står det tog på Lietzow som tar folk til den andre armen av linja, så det er bare å følge med på informasjonstavlene.


Lokaltog venter på Lietzow stasjon

Det er litt vittig egentlig, fordi det er bare drøyt 10 minutters tur på slutten i begge armene og da er det ekstremt god plass. På turen mellom Sassnitz og Lietzow var det et merkelig tog med fire vogner der to av dem var i to etasjer. Jeg tror det bare var et titalls passasjerer ombord og noen gikk av på stasjoner under veis. Men toget som tok oss videre fra Lietzow hadde bare fire vanlige vogner som skulle ta alle fra begge armer. Nå var det mer enn nok plass i begynnelsen av juni, men jeg kan se for meg at det kan bli trangt her når alle badegjestene skal på samme tog.


Sassnitz stasjon

Jeg nevner Lietzow fordi det er i dette området at utsikten er best fra togvinduet. Sørover kjører man tett innpå vannet på begge sider samtidig og jeg ble faktisk aldri sikker på om dette er innsjøer eller om det er en del av fjorden der man har laget en veidemning for både tog og vei. I retning mot Binz kjører man tett innpå monsteret av et feriested som Hitler bygde for sine nazister. Det er 4,5 kilometer lang men alle hotellrommene har utsikt mot Østersjøen og stranda. Det er godt gjemt, men du ser litt av det gjennom skogen. Ellers er det stort sett jordbruksområder.


1. klasse på lokaltoget mellom Lietzow og Sassnitz

Men, den mest spektakulære delen av en togtur på Rügen er der hvor man krysser over Strelasund fra fastlandet og til øya. Det gjøres på en bru som kan heves for skipstrafikken og man har god utsikt til den koselige byen Stralsund på vei over. Det er forøvrig bare et sidespor på Rügen, fra Bergen til Putbus går det et lite lokaltog fram og tilbake. Nyttig for de som vurderer på en tur med før nevnte Rasender Roland. Jeg kan forøvrig nevne at den største byen på øya er Bergen auf Rügen, som har en ordentlig stasjon med billettkontor, kiosk, venterom og alt man forventer å finne på en togstasjon.


Utsikt fra vinduet ved Lietzow

Lokaltogene på Rügen kjøres av ODEG på vegne av delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Alle tog er inkludert i delstatsbilletter og i den nye Deutschland-ticket som bare koster 49 euro pr. måned og gir fri reise på kollektivtransport over hele Tyskland. Alle lokaltog har tilrettelagt korrespondanse og timingen er god. Togene i begge retninger passerer Bergen rundt 30 minutter over hver hele time. De går fra Stralsund, Sassnitz og Binz omtrent på toppen av timen, og ved bytte i Lietzow er det garantert et tog som står og venter. Også lokaltoget til Putbus har korrespondanse i begge retninger i Bergen.


Et ICE-tog på Bergen stasjon

Det går også en rekke langdistansetog til og fra Rügen. Deutsche Bahn kjører IC og ICE-tog til en rekke storbyer, men jeg mistenker at det er langt flere av disse togene i sommersesongen enn det er i resten av året. Uansett stopper disse togene kun i Bergen og på Ostseebad Binz. Jeg mistenker at det kan være svært mye folk på disse togene i sommerferien, men i begynnelsen av juni virket det som det var en håndfull i hver vogn. Men, det er gode tog med restaurant etc. Det er ingen servering på lokaltogene.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Tyskland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: