Trelleborg, Sveriges sørligste stasjon - reisemedtog.no


Trelleborg, Sveriges sørligste stasjon

22.06.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Trelleborg centralstation er en fascinerende stasjon på flere måter. Det er den sørligste stasjonen i Sverige og var i mange år en av landets viktigste utenlandsforbindelser. Likevel ble persontrafikken lagt ned i 1970 og var borte i 45 år. Nå er stasjonen og trafikken tilbake på nivå med de gode gamle dager.


Ventehallen

Stasjonen åpnet i 1897 som Trelleborg Nedre, noe som antyder at det var flere stasjoner i byen på den tiden. På 30-tallet ble stasjonen omdøpt til centralstation og er i dag den eneste i Trelleborg. Den ligger svært sentralt til, et kvartal fra byens gågater og tett inntil den svært travle havna med ferjeforbindelser til en rekke land. Plasseringen på havna var så viktig at jernbaneskinnene ble lagt i en lang bue rundt byen for å ende opp akkurat her. En omvei når man skal til og fra Malmø, men man får jo sett mer av byen enn man ellers ville gjort.


Eksteriør

Jernbanestasjonen i Trelleborg er et majestetisk bygg, som også er meningen ifølge trelleborg.se: "I slutet av 1897 stod så stadens nya stolthet klar, stationen Trelleborg Nedre. Huset byggdes i pampig baltisk-götisk stil med torn, tinnar och många andra utsmyckningar. Stationen ritades av arkitektfirman Lindvall & Boklund i Malmö och byggdes av byggmästare G Åström i Halmstad.". 22. desember 1897 gikk de første togene inn på stasjonen.


SJ symbol fra 1909

Det går mange ferjer til mange forskjellige byer fra Trelleborg men det var forbindelsen til Sassnitz i Tyskland som var den viktigste både for gods og passasjerer. I mange år gikk det tog over på ferjene, også i DDR-tiden. Dette var en del av Kontinentalbanen og fra 1909 og helt til 2020 gikk det jernbaneferjer til Tyskland. Man ser fortsatt et større anlegg av jernbanespor som fører ut til havneområdet, slik at det i teorien fortsatt er mulig å kjøre tog ombord på ferjer.


På utsiden av Centralstationen

Første gang jeg kom til denne bygningen var det ingen tog som gikk hit, men det var her passasjerene fra ferja fra Rostock ble sluppet av. Et sidespor forsåvidt, men jeg var eneste fotpassasjer ombord og en bil måtte rygge inn på dekk for å plukke meg opp og levere meg på stasjonen, selv om det bare var noen få meter. Dette var i 2009. Jernbanetrafikken til Trelleborg centralstation ble nemlig lagt ned i 1970, eller 1971 litt avhengig av hvilken kilde man ser på. Men, heldigvis er det ikke slik i dag.


Interiør

Allerede i forbindelse med at Øresundsforbindelsen ble bygd ble jernbanen som fører til Trelleborg oppgradert og det ble vedtatt å gjenoppta persontrafikken. Likevel tok det langt tid for lokaltogene kom på plass. Først i 2015 ble det nok en gang mulig å ta tog til og fra Trelleborg centralstation. Samtidig ble selve stasjonsbygningen pusset opp og fremstår i dag som en liten perle i en by som faktisk har flere fine bygg i samme stil. Trelleborg har rundt 35 000 innbyggere og er Sveriges sørligste by.


Utsikt fra ventehall mot banehall

Stasjonen har en elegant og ganske stor ventesal. I tillegg finner man en Pressbyrån kiosk og det skal være en bod som fungerer som cafè men, den var stengt under mitt besøk. Det er annen aktivitet i bygget, som selvsagt ble brukt til noe annet enn togrelatert virksomhet i mange år. Men, her finner man nå restene av SS Drottning Victoria som trafikerte Trelleborg til Sassnitz gjennom restauranten og arrangementslokalene Victoriasalongen. Det er mulig å ta en titt inn gjennom vinduene, det så ganske stilig ut. Det er innredningen fra skipet du finner her.


Pågatåg på Trelleborg centralstation

Utenfor stasjonen står det en stilig statue, som er et SJ Symbol fra 1909. Dagens SJ bruker det samme symbolet, men i moderne utgave. Forøvrig har stasjonen fra 2023 igjen blitt viktig for ferjetrafikken. Det er på Trelleborg centralstation man møter opp hvis man skal på Frs Baltics katamaran til Sassnitz. En halvtime før avgang blir du sluset inn i ferjeområdet der en buss tar deg til ferja. Ankommende passasjerer blir sendt et annet sted, på grunn av grensekontrollen.


Dette er en av få stasjoner i Sverige der alle tog er under tak

Det går lokaltog til Malmø to ganger i timen fra Trelleborg. Disse fortsetter til Lund og annenhvert tog fortsetter til Helsingborg, virker det som. Det Skånetrafikens Pågatåg som står for togavgangene. Det er bygd en ny bussterminal ved siden av togstasjonen, der det går både lokalbusser og regionalbusser. Den gamle bussterminalen på andre siden av sentrum er dermed lagt ned.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Sverige

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: