Maria Zambrano, togstasjon med kjøpesenter i Malaga - reisemedtog.no


Maria Zambrano, togstasjon og kjøpesenter i Malaga

12.01.2024 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Spania har utviklet seg enormt som tog-land, fra å ha et tognettverk som var falleferdig har spanjolene nå det desidert største høyhastigstognettet i Europa. Mange av stasjonene er også fullstendig modernisert, slik som Malaga Maria Zambrano.


Deler av den gamle stasjonen foran den nye

Nå er ikke dette en helt ny stasjon lenger men det er mindre enn 20 år siden AVE-togene kom til Malaga. AVE er flaggskipet til det spanske nasjonale togselskapet RENFE. Når høyhastighetsbanen ble bygd til Malaga ble den gamle stasjonen fullstendig gjort om. Man kan fortsatt se inngangspartiet fra den gamle stasjonen. De er de to byggene plassert andektig utenfor den nye stasjonen, som også er et stort kjøpesenter.


Hovedinngangen til den nye stasjonen

Togstasjonen har fått sitt navn etter Maria Zambrano, som er en kjent spansk filosof. Det er flere togstasjoner i Malaga, men dette er uten tvil den største og det er herfra alle langdistanse og mellomdistanse-togene går fra. Lokaltogene Cercanias har også en stasjon som ligger litt nærmere sentrum i Malaga og går under bakken gjennom Maria Zambrano og videre ut til flyplassen og til Fuengirola. Det er også en linje 2 til Alora.


Hovedhallen med kjøpesenteret til høyre

Det har vært en togstasjon her siden 1860 men dagens stasjon er fra 2006 og ble som nevnt åpnet i forbindelse med at høyhastighetstogene inntok Malaga. Før dette var tog rimelig uvesentlig i denne delen av landet, med bare en veldig treg forbindelse til Cordoba og videre til Madrid som tok mange timer. Det var ganske rolig de første årene etter at AVE-togene kom til byen, men nå begynner trafikken å tilta, med flere forskjellige selskaper som konkurrerer om passasjerene.


I kjøpesenteret finner man blant annet et supermarked

Ifølge Wikipedia var det før pandemien i overkant av 6 millioner passasjerer, hvorav en drøy million gikk av eller på lokaltogene Cercanias. Her skal det legges til at de fleste som bruker lokaltogene bruker sentrums-stasjonen, så det er fjerntogene som er det viktigste på Maria Zambrano. Det er bilettkontor både for Renfe og Iryo, i tillegg til alt du forventer å finne på en togstasjon i Spania. Det som er uvant er nok at du må gjennom en sikkerhetskontroll for å nå togplattformene.


Sikkerhetskontroll for å komme til plattformene.

Selve stasjonshallen er åpen og luftig og har en del butikker og serverings-steder. Det er forsåvidt nok her for de togreisende men umiddelbart ved siden av stasjonen er det også et større kjøpesenter med mange flere butikker og ikke minst spisesteder der man kan sette seg ned og vente, noe det ikke er i hovedhallen. I gangen mellom hovedhallen og lokaltogene, som har egen inngang, er det flere butikker og i andre etasje finner man et større Mediamarkt. Her finner man også leiebilfirmaer.


Både Iryo og Renfe har billettkontor på Maria Zambrano

Kjøpesenteret, Vialia er en nesten integrert del av stasjonen og fra andre etasje har man delvis utsikt til togtrafikken. Det er her man finner en hel haug med spisesteder av både fast food-typen og litt mer restaurant-aktig. Du finner også et supermarked, Mercadona, for innkjøp til togturen hvis du ønsker det. Går du gjennom kjøpesenteret kommer du ut til byens buss-stasjon, der man finner busser til byer som det ikke går tog til og det er det dessverre mange av i denne delen av Spania.


Fra venstre et Cercanias-tog, et Media Distancia til den gamle linja og et splitter nytt Frecciarossa fra Iryo.

Det går som sagt lokaltog på to linjer fra Malaga. Disse må man kjøpe egen billett til fra automater, men har du en billett med hurtigtog får du med en lokal billett på kjøpet, følg bruksanvisningen på billetten. Det går tog hvert 20. minutt til flyplassen i Malaga og videre til Torremolinos og Fuengirola. Det går også lokaltog omtrent hver time til Alora inne i landet. Den andre veien er det under 1 kilometer til stasjonen Malaga Alameda-Centro som er det nærmeste man kommer sentrum.


To forskjellige typer AVE-tog og til høyre et AVANT-tog.

Renfe kjører AVE til Madrid omtrent en gang i timen, men hvilke stasjoner toget stopper på underveis varierer kraftig. IRYO har flere daglige avganger mellom Malaga og Madrid med stopp i Cordoba, og AVLO kjører et par tog til Madrid med en rekke stopp daglig. Det går også AVANT, hurtige regiontog, til Sevilla og Granada. Noen regiontog til Sevilla bruker fortsatt den gamle toglinja som er en spektakulær opplevelse gjennom fjellene nord for Malaga. Det går også et daglig direkte AVE-tog helt til Barcelona.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Spania

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: