Zilina til Kosice, en av Slovakias beste togturer - reisemedtog.no

Annonse


Zilina til Kosice, en av Slovakias beste togturer

15.07.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Det er ikke ofte at landets hovedlinje også er en av de beste togturene, men mellom Zilina og Kosice i Slovakia får man både ålreite tog og god utsikt for en billig penge.


VIDEO: Regiontoget til Kosice kommer inn på stasjonen i Zilina

Turen begynte på den slitne, men spennende togstasjonen i Zilina, som ikke har forandret seg mye siden den kalde krigen, les mer om det i dette blogginnlegget: Zilina stasjon, fra den kalde krigen. Det virker som de som var ansvarlig for informasjonen også hang litt igjen i gamle dager, for det ble ikke opplyst hvilken plattform R-toget til Kosice skulle gå fra før 7 minutter før planlagt avgang. Det var selvsagt noen minutter forsinket og det informerte man ikke noe om.

Utsikt fra togvinduet

Jeg hadde skikkelig skeiet ut og kjøpt meg en billett på første klasse. Det kostet hele 15 euro for en togtur på 3 timer, full pris, ingen spesiell rabatt. Jeg kunne kjørt på andre klasse for bare 10 euro, men man har jo råd til første klasse i Slovakia så hvorfor ikke. Andreklassevognene er nesten konsekvent fire seter mot hverandre med unntak av noe gammeldagse kupèer, mens det på første klasse er 2 seter mot hverandre på den ene siden og 4 på den andre, der noen har glassvegger så det blir halvveis som å sitte i en egen kupe. Jeg fikk da en slik fireseters kupe for meg selv gjennom hele turen.

Restaurantvogna

Jeg er litt usikker på om det gjelder alle på toget, men det første som skjedde på turen var at konduktøren kom og ga meg en flaske vann. Helt gratis, selvfølgelig. Forøvrig var det trillevognservering med litt av hvert, der jeg fikk meg en kaffe til bare 1 euro. Det var jo billig, dessverre smakte den ikke helt bra heller, men man kan ikke få alt. Forøvrig i vogna var det fungerende wifi, air condition og strømkontakter. Dette togsetter er nok blitt noen år, men var komfortabelt nok. Slike togsett har jeg sett mange av på mine turer gjennom Slovakia. Og, ikke minst, det var også en egen restaurantvogn!


VIDEO: Utsikt fra togvinduet

Jeg var enda mer imponert over utsikten fra togvinduet, som hadde stor variasjon. Du ser tydelig at det er mye fjell, skog og vann i Slovakia. I løpet av en tre timers tur følte jeg at vi fikk pakket inn mye, selv om enkelte deler gjennom byene er ganske grått og industriellt. Det var egentlig ingen kjedelige deler av denne turen, for deg som liker utsikt fra togvinduet. Billetter kan du kjøpe online hos Slovakrail.sk. Du kan printe ut billetten eller bare vise den fram på mobilen.

Et lokaltog står klart på Kralovany stasjon i det vi kjører forbi

Det begynner allerede like etter Zilina, der man ser Beskidene mot nord og landskapet blir trangere før man kjører inn i en tunnel. Så fortsetter det med en blanding av åpent jordbrukslandskap og grønne daler av forskjellige dybde mens toget er på vei oppover. Etter hvert når vi faktisk opp i nesten 1000 meters høyde ikke langt fra Poprad, som er et kjent vintersports-sted. Jeg kan forøvrig også nevne at slovakene er glade i gi navn til togene sine. Dette toget kalles Dargov, jeg klarte aldri å finne ut betydningen av det navnet.

Utsikt for togvinduet

Dette er forsåvidt høydepunktet på turen, både billedlig og bokstavelig. Du ser Tatra-fjellene i nord som enorme fjellmassiver og med tanke på at vi allerede er på rundt 1000 meters høyde over havet skjønner man at vi snakker om høye fjell. Det er da vitterlig til og med litt snø igjen langt der oppe i fjellsiden. Det trodde jeg ikke jeg skulle få se i Slovakia i juli, for å si det sånn. Det er relativt lett å vite hvor man er hen ombord, for i høytaleren gjentar de all informasjon på engelsk og ved stolen min lå det et helt informasjonshefte med rutetider.

Utsikt fra togvinduet

Men, det stopper ikke der, for snart går det nedover med toget. Vi passerer flere sjarmerende landsbyer med hvert sitt slott før toget går inn i en ganske trang dal, med det som må være hytter på den andre siden av den relativt brede elva vi kjører ved. Den beste delen av dette er like etter Margecany, der det forøvrig går tog til Brezno, en annen togtur jeg er blitt anbefalt, men har foreløpig ikke fått gjort i Slovakia. Forøvrig var vi her 12 minutter forsinket, noe som åpenbart er helt vanlig i Slovakia.


Enda en video med utsikt fra togvinduet

De siste kilometerne inn mot Kosice går i et mer åpent landskap, og vi merker ganske tydelig at vi nærmer oss en større by. Kosice har rundt 250 000 innbyggere og er den nest største byen i Slovakia. Som nevnt før er dette hovedlinja i landet, som går mellom Bratislava og Kosice og passerer gjennom eller ved 7 av de 10 største byene i landet. Billetter kan du kjøpe online hos Slovakrail.sk. Du kan skrive ut billetten eller bare vise den fram på mobilen. Det går mange tog på denne strekningen, det nasjonale selskapet ZSSK kjører regiontog annenhver time og Intercity-tog fire ganger i døgnet som går litt fortere og har noen færre stopp. Disse togene går mellom Bratislava og Kosice. Mellom Zilina og Kosice kjører i tillegg de tsjekkiske selskapene CD, Leo Express og Regiojet noen daglige avganger med utgangspunkt Praha.

OVERNATTING: I Kosice bodde jeg på Penzion Slovakia, et kvartal fra Hlavna: SE OG BESTILL HER via Booking.com eller vil du se alle hoteller i Kosice: OVERNATTING I KOSICE via Booking.com

Mer om: tog i Slovakia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - også publisert på: Erdetmulig.no
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: