Den andre veien mellom Tsjekkia og Slovakia - reisemedtog.no

Annonse


Den andre veien mellom Tsjekkia og Slovakia

29.07.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

De fleste togene mellom Praha i Tsjekkia og Kosice i Slovakia kjører naturlig nok innom den relativt store byen Ostrava, men det går også tog som tar en kortere rute gjennom landsbygda i Tsjekkia.

Banska Bystrica stasjon

På denne turen skulle jeg komme meg fra Banska Bystrica i Slovakia til Olomouc i Tsjekkia. Den første delen gikk med et regiontog fra ZSSK til Zilina og denne strekningen byr på mye landskapsdrama. Men, selve Banska Bystrica stasjon er også verdt å se nærmere på. Det er en av flere stasjoner i Slovakia med stasjon fra den kalde krigens dager, men den har noen utrolig flotte vinduer. Det er ikke så mye fasiliteter på stasjonen, men det ligger et kjøpesenter ved siden av, så du går ikke akkurat sulten.

Banska Bystrica stasjon

Allerede etter avgang Banska Bystrica begynner toget å krabbe oppover og snart er vi inne i en trang dal, der toget kjører et godt stykke oppe på den ene siden. Det er tydeligvis et vanskelig terreng å bygge jernbane i, for toget må gjennom en rekke tunneller før vi kommer ut på en høyslette som er omgitt av høye fjelltopper. Litt av utsikten fra togvinduet kan du se i videon nedenfor. Som vanlig er det ganske frodig så det begrenser jo utsikten litt, men du får et inntrykk.


Video fra toget mellom Banska Bystrica og Zilina

Dette er en relativt viktig toglinje i Slovakia, med regiontog hver annen time mellom Zvolen og Zilina, der noen fortsetter til Ostrava. På denne strekningen går det også lokaltog som stopper overalt. Det er faktisk to linjer mellom Zvolen og Zilina, der som ikke går innom Banska Bystrica er litt raskere, men der bor det naturlig nok færre folk så den går sjeldnere. Det er en by av litt størrelse på veien og det er Martin, der begge linjene stopper, så Martin får ganske hyppig forbindelse til Zilina.


Utkanten av Martin

Uvanlig nok var toget helt i rute ved Zilina. Jeg er etter hvert blitt vant til at tog i dette landet er noen eller flere minutter forsinket. På Zilina var det derfor et rolig bytte til et tsjekkisk tog som går derfra til Praha annenhver time. Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket over lengden på toget, for jeg trodde vi skulle kjøre gjennom et ganske lite befolket område. Men, etter å ha passert 8 stk 2-klasse vogner kom jeg endelig fram til 1. klasse, som bare var en halv vogn, resten var restaurantvogn.


Ul'anka stasjon

Del 2 av denne turen gir også god utsikt, i hvert fall til å begynne med mens vi kjører langs Slovkias lengste elv, Vah, som til tider er ganske bred på dette punktet. Den har sitt utspring oppe i Tatra-fjellene og vil etterhvert forsvinne ut i Donau. På veien ser vi både demninger og diverse infrastrukturprosjekter, se video nedenfor.

1.klasse på CD-toget mellom Zlina og Olomouc

Når vi kom til Puchov skjønte jeg litt bedre hvorfor toget hadde så mange vogner. Der kom det nemlig på hundrevis av mennesker og mange av dem var ungdommer med store ryggsekker. Det er mulig at det hadde vært en festival i nærheten for Puchov er ikke en spesiellt stor by, egentlig. Det fyllte seg godt opp i restaurantvogna også, mange satte seg bare på gulvet.

Toget kjører langs elva Vah

Etter Puchov går toget inn i det mer grisgrendte grenseområdet mellom Tsjekkia og Slovakia. Her ble hastigheten svært lav og til tider føltes det som jeg kunne løpt ved siden av toget. Det er kupert terreng, men ikke noe voldsomt interessant landskap i dette området. På tsjekkisk side går toget over til til å bli et mer tradisjonellt intercity-tog og siden det var søndag var det mye folk overalt.


Video tatt mens toget kjører langs Vah-elva

Det er uansett ganske billig å ta tog i land som Tsjekkia og Slovakia og det er også rimelige billetter over grensen. Det koster ofte ekstra å ta toget mellom to land i Europa men her er det like rimelig som innenriks. Hele turen mellom Banska Bystrica og Olomouc kostet 23 euro i første klasse og da snakker vi om en 5 timers lang togtur. Jeg kjøpte billetten på: Slovakrail

OVERNATTING: I Banska Bystrica bodde jeg på Penzion Villa Maura, 5 minutter fra stasjonen Mesto: SE OG BESTILL HER via Booking.com. I Olomouc bodde jeg på Clarion Hotel, som ligger rett utenfor togstasjone: SE MER AV DETTE HOTELLET HER via Booking.com

Mer om: tog i Slovakia - tog i Tsjekkia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: