Museum med eget tog i hagen - reisemedtog.no

Annonse


Museum med eget tog i hagen

21.10.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Er man litt toginteressert er et besøk til Norsk Jernbanemuseum på Hamar en selvfølge. Det er på ingen måte kjedelig innendørs, men museet har et eget veterantog i parken, som også byr på enda mer opplevelser.


Tertittoget

Jeg må innrømme at jeg gjorde en kjempebommert første gang jeg var på Norsk jernbanemuseum på Hamar. Jeg var nemlig bare inne i hovedhallen og la ikke merke til alt som var utendørs. Denne gangen visste jeg bedre og det første som møtte meg da jeg gikk av bussen var synet av et lite med koselig veterantog som sto klart til avgang.


Tertittoget

Det kalles Tertittoget og er museets eget veterantog. Det er ingen lang jernbane siden den bare går i hagen, eller parken som tilhører musèet, men det er likevel en morsom greie, med ordentlig gammelt materiell og damplokomotiv, smalspor selvfølgelig. Turen er inkludert i inngangsprisen på Norsk jernbanemuseum, som i seg selv ikke er så veldig høy.


Inne i Tertittoget

Det var smitteverntiltak under mitt besøk, dette var i slutten av juli, så jeg ble stående ute. Det passet meg jo ypperlig så jeg kunne ta bilder og videoer, som du ser nedenfor. Hele turen tar bare 4 minutter og er under 1 kilometer lang, men det er mye å se på underveis. Det er her man har flyttet og gjenoppbygd en rekke gamle stasjonsbygninger, for eksempel.


Museumsparken

En av stasjonene som fanget min interesse var gamle Kløfta stasjon, eller Kløften som det het den gangen. Den kan du se i all sin prakt her i parken ved Norsk Jernbanemuseum. Det er ikke bare en stasjonsbygning men også et godshus som man kan gå inne i og det hele gir en ganske autentisk opplevelse av hvordan det var å ta tog i gamle dager, noe som jo gjerne er hensikten med et museum.


Kløften stasjon

Ved Leikvangen stasjon, som ligner litt på et dukkehus, er det enda en jernbane, nemlig knertittoget. Dette er kun for barnefamilier og kjører en liten runde med svært små vogner på svært små spor. Det virker mest som et leketog og det er jo det det er. Hvis du følger med ut av vinduet på turen med tertittoget ser du også flere andre jernbaneinstallasjoner, som vanntårn etc.


Miniatyr-toget Knertittoget

Det er av grunner man forstår ingen servering ombord på toget, men like ved endestasjonen for Tertittoget er det cafè og restaurant, selvsagt i en gammel elegant jernbanevogn. Dette er et åpenbart sted for kaffe og vafler, men du kan visst også få servert diverse mat og drikke på denne cafèen, som også har en stor uteservering. Virket som det også kom folk hit som ikke var på museet.


Museumscafè

Noe av grunnen er jo at dette er en helt åpen park som alle i Hamar kan benytte. Den sjøen du ser ikke langt unna fra togvinduet er faktisk Mjøsa, så dette er en del av større parkområde, der du kan spasere via Domkirkeodden og helt inn til sentrum av Hamar. Det er en fin spasertur hvis du orker å gå etter alt det er å se på Jernbanemuseet og i museumsparken.


Museumscafè

Parken er nok først og fremst en sommer-opplevelse og Tertittoget går bare på sommeren. Men, Norsk Jernbanemuseum er åpent året rundt og parken er jo alltid tilgjengelig. Inngangsprisen er 100 kroner om vinteren , 120 om sommeren, men nå i 2020 var det sommerpriser hele året. I vintersesongen er musèet stengt på mandager, men ellers åpent hver dag fra 11 til 15, på sommeren alle dager fra 10 til 15.

VIDEOER FRA TOGTUREN:

Mer om: tog i Norge - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: