Kosice, en moderne stasjon i Slovakia - reisemedtog.no

Annonse


Kosice, en moderne stasjon i Slovakia

19.07.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Etter å ha sett mange slitne stasjoner fra den kalde krigens dager var det hyggelig å konstatere at også Slovakia av og til prøver seg med litt mer moderne togstasjoner, som denne i Kosice.

Togklargjøring på Kosice stasjon

Selv om det kan være litt spennende med togstasjoner fra kommunistenes dager så får man fort nok av brutalist-arkitektur og forfall på slovakiske stasjoner. Men, noen unntak finnes jo, Kosice stasjon fremstår som relativt ny og moderne. Utvendig har den et ganske frist uttrykk og innvendig er det plass både til togtjenester og det som mer eller mindre er et kjøpesenter.

Fasaden ved hovedinngangen

Kosice er Slovakias nest største by med rundt 250 000 innbyggere og stasjonen er relativt travel med ekspresstog til blant annnet Bratislava, Budapest og Praha, i tillegg til mange lokale og regionale tog. Byens buss-terminal er plassert like i nærheten og byens trikker stopper rett utenfor hovedinngangen. Det er uansett ikke langt å gå til sentrum og det er en enkel vei gjennom en park og ingen større veier som må krysses.

Innsiden av Kosice stasjon

Allerede på vei til stasjonen legger man merke til at det er plass til flere uteserveringer, både på bakkeplan og i andre etasje, så allerede før du er inne i bygget føler du deg rimelig sikker på at det er noen serveringstilbud her. På innsiden finner man flere etasjer med butikker og spisesteder, både klesbutikk, blomster-butikk, kiosker og diverse mat-tilbud. Nok tilbud til å kunne kalles et lite kjøpesenter og det var nok langt flere enn togpassasjerer i bygget under mitt besøk.

Innsiden av Kosice stasjon

Jeg skal ikke ramse opp alle butikkene, men det var et tilbud som jeg ble oppmerksom på, nemlig et solarium som lå i annen etasje. Det er sikkert kjekt for de som vil brune seg litt mens de venter på toget, ikke at jeg noen gang har følt behov for det, i hvert fall ikke før eller en togtur, men det sier jo litt om tilbudet på stasjonen.

Solarium på Kosice stasjon

Et annet tilbud som frister mer var en stor burgerbar og cafeteria, noe jeg syntes var veldig kjekt ettersom jeg hadde to timer å kaste bort mellom hotellutsjekk og toget som skulle ta meg videre. Jeg fikk da en god burger, med pommes frites og drikke for 6 euro, altså i underkant av 60 kroner. Det er jo billig sammenlignet med norske priser. Damen bak disken snakket ikke noe annet enn slovakisk, men ja,ja, jeg fikk da mat.

Burgerbaren på Kosice stasjon

Stasjonen er ikke helt ny, den har allerede rukket å bli noen år og som da ofte skjer, rulletrappa hadde sluttet å fungere. Det så ikke ut som noen hadde planer om å fikse den heller, i hvert fall skjedde det ikke under mitt besøk. Men, ellers er det greit å komme seg til perrongene, som alle ligger en etasje opp i forhold til ventehallen og hovedinngangen.

Informasjonstavlen

Fra Kosice kan du ta Intercity-tog med det statlige slovakiske selskapt ZSSK til Bratislava via Zilina fire ganger om dagen. Dette er de raskeste togene, i tillegg går det Regiontog den samme veien hver annen time, som bruker litt kortere tid. Det er fra 4 timer og 45 minutter til 5 og en halv time til hovedstaden. Det går også flere tog i døgnet til Praha via Zilina, som er enda lenger unna. To ganger i døgnet går det også IC-tog til Budapest, drøyt 4 timer unna.

Toget til Budapest sto klart

Det går også tog til Bratislava på den søndre og mer svingete linja via Zvolen. Det går bare tre ganger om dagen og bruker hele 7 timer til hovedstaden. Ellers går det regiontog til mange forskjellige steder, blant annet Humenne og i retning, der noen få tog krysser grensen. Problemet her er jo at det er forskjellig sporvidde i de to landene. Det er et stort betjent billettkontor på Kosice stasjon, automater så jeg ikke noe til, men du kan bestille billetter online på Slovakrail

OVERNATTING: I Kosice bodde jeg på Penzion Slovakia, 5 minutter fra stasjonen: SE OG BESTILL HER via Booking.com eller for andre hoteller: OVERNATTING I KOSICE via Booking.com

Mer om: tog i Slovakia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: