Westbahnhof har fått nytt liv i Wien - reisemedtog.no

Annonse


Westbahnhof har fått nytt liv i Wien

- 12.11.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Da Wien fikk en ny og moderne sentralstasjon ble Westbahnhof degradert til en lokal stasjon. Men, stasjonen lever fortsatt i beste velgående, ikke bare takket være togtrafikken.


Avgangshallen

For 10 år siden var Westbahnhof en av de viktigste, mange vil si den viktigste jernbanestasjonen i Wien, med langdistansetog til de fleste større byene i Østerrike og også til Sveits og Østerrike, i tillegg til alle regiontogene som gikk vestover. Men så bestemte man seg for å bygge en ny sentralstasjon, Hauptbahnhof et helt annet sted i Wien. Den kan du lese mer om HER


Hovedinngangen

Siden Westbahnhof er en terminus, altså alle tog må ut igjen samme vei de kom inn, lå det an til at denne stasjonen ville bli lagt ned, men slik ville skjebnen ikke. Det var nok lurt, for det er begrenset plass ved Hauptbahnhof og nå er det nesten like mye folk på den vestre stasjonen som det var i gamle dager. Men grunnen er ikke bare at det fortsatt går mange tog hit.


Westbahn Kiss på Westbahnhof

Westbahnhof har nemlig blitt et ganske omfattende kjøpesenter. Mer konkret er det opprinnelige hallen bevart som den var og man har bygd ut kjøpesenter i flere etasjer både sør og nord for den gamle stasjonsbygningen. I tillegg finner man her et hotell og den nye delen av stasjonen er større enn den gamle bygningen, så man kan på en måte si at det er blitt et kjøpesenter med togplattformer.


Kjøpesenteret Westbahnhof

Det er en genial plassering av dette kjøpesenter/stasjonsbygget, for Westbahnhof ligger i enden av de viktigste handlegatene i Wien, nemlig Mariahilfer strasse. Det betyr at mange heller foretrekker å ta et tog hit og gå rett ut i shoppingstrøket, eller rett og slett aldri gå ut av stasjonen og heller benytte dets fasiliterer. Det er fortsatt en rekke spisesteder i annen etasje i ventehallen, akkurat slik det var før.


Fra kjøpesenteret

Samtidig er det fortsatt mange tog som går til og fra Westbahnhof. Særlig viktig er langdistansetogene fra det private selskapet Westbahn. Med et slik navn må man jo nærmest benytte seg av den vestre stasjonen i byen, men Westbahn referer egentlig til den vestre stamlinja i Østerrike, som går fra Wien til Salzburg via Linz. Disse togene, Stadler Kiss-tog, går hver time hele dagen. Fra desember blir det også noen ekstra tog hit, fordi Westbahn dropper sin andre forbindelse til Wien Hbf.


Fra kjøpesenteret

Men, togtilbudet stopper ikke der, det statlige selskapet ÖBB kjører flere tog i time til lokale og regionale destinasjoner vest for Wien. Blant annet går det regional express til St.Pölten to ganger i timen, der en av dem også fortsetter til Amstetten. S50 går også fra Westbahnhof to ganger i timen til Tullnerbach og Neulengbach. I rushtiden går det til og med tog til Laa an der Thaya via Wien Hauptbahnhof, som ellers ikke har forbindelse til Westbahnhof.


Tavlen med avganger

Alt dette gjør at stasjonen har fått nytt liv og nå er det omtrent like mye folk som det var her den gangen dette var hovedstasjonen i Wien. Ok, nå er det nok en del av de jeg ser som bare er innom kjøpesenteret og ikke tar tog, men det er ingen grunn til å tro at Westbahnhof blir lagt ned med det første. Dessuten er kjøpesenteret ganske pent lagt til, så for en togreisende virker det fortsatt som om togene er det viktigste.


Lokaltog på Westbahnhof

Kommer du andre steder enn vestfra så må du bruke andre transportmidler enn tog. Metrolinje U6 går forbi og har en stasjon rett utenfor Westbahnhof. Dette er en linje som stort sett går over bakken og det er i grunnen bare akkurat her den går under bakken, ellers følger den den gamle stadtbahn-viadukten, med god utsikt til bebyggelsen på begge sider. For Hauptbahnhof bør du ta denne linja til Wien Meidling og bytte der til S-bahn. Ellers går det også trikker.

OVERNATTING: HOTELLER OG LEILIGHETER I WIEN via Booking.com.

Mer om: tog i Østerrike - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: