Stavanger stasjon, ikke akkurat den peneste - reisemedtog.no

Annonse


Stavanger stasjon, ikke akkurat den peneste

22.07.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Stavanger sentralstasjon vinner neppe noen priser for sitt utseende, men det er flere ting som trekker opplevelsen litt opp.


Hovedinngangen

Dette er hovedstasjonen i en av landets fire største byer, men stasjonen er likevel veldig anonym og litt bortgjemt. Går du forbi uten å se nærmere kan du risikere å tro at det bare er en buss-holdeplass. Det er forsåvidt også noe som er positivt, for her ligger byens togstasjon og buss-terminal side om side. I tillegg stopper lokalbussene i gata utenfor stasjonen så sånn sett er den effektiv.


Kaffebar med utsikt til togene

Estetisk er stasjonen grå og trist og har ingen trivelige deler overhodet. Selv om det altså er en relativt viktig stasjon på jernbanenettet så fremstår den som en trist kontorbygning både på utsiden og innsiden. Jeg har sett noen avis-overskrifter som tilsier at det er planlagt å rive stasjonen. Det kommer neppe til å bli store protest-tog. Nesten trist at den relativt fine byen Stavanger har en så trist inngangsportal.


Ventehallen med plattformene i bakgrunnen

Men, det er noen fasiliteter som gjør at du overlever fint en venteperiode for neste tog, blant annet er det en stor Espresso House på stasjonen, og kaffebaren har uteplasser rett mot plattformene, så du kan jo sitte der og se på togtrafikken i hvert fall. På stasjonen er det ellers en Narvesen-kiosk og det er omtrent det, det er noen flere i buss-stasjonen som ligger ved siden av. Der er det også vesentlig mer aktivitet enn på togdelen.


Kiosken og billettsalget

Et lite pluss for at det faktisk er betjent billettsalg på Stavanger stasjon. Service-personell er jo nærmest en utrydningstruet rase på norske stasjoner. Men, minus for at det er begrenset åpningstid i de manuelle lukene og at det var stengt under mitt besøk. Inne på stasjonen var det forøvrig utstilt en modell som viser hvordan Paradis-området vil se ut i framtiden. Paradis er den første stasjonen lokaltoget kommer til når det kjører herfra.


Informasjonstavlen

En annen faktor som gjør at stasjonsområdet fremstår som utrivelig er at mesteparten av plattform-området er overbygd av et parkeringshus. Noe som i og for seg kan være praktisk og for gående blir det også en snarvei til bydelen som ligger sør for Vågen, men det føles som stasjonen er lagt under bakken. Ellers er plasseringen ganske sentral, med bare minutter å gå til Domkirkeplassen og Vågen. Byparken og Breiavatnet er det første du ser når du går ut av stasjonen og det er en mer trivelig velkommen til byen enn det stasjonen forteller.


Lokaltog på Stavanger stasjon

Dette er en terminal-stasjon, det vil si at det er bare en linje ut av stasjonen og den går sørover, mot Sandnes og Kristiansand. Det er noen få daglige avganger som går helt til Oslo, men under mitt besøk var det langt mellom avgangene på grunn av korona-krisen. Det er lokaltog på Jærbanen som utgjør mesteparten av trafikken, det går tog hver time til Egersund og enda oftere til Sandnes. Alle tog fra Stavanger stasjon kjøres av Go-Ahead, lokaltogene i samarbeid med fylket, altså Kolumbus.

Mer om: tog i Norge - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: