To stasjoner på Arendalsbanen - reisemedtog.no

Annonse


To stasjoner på Arendalsbanen

27.01.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Det er ikke mye reisevirksomhet om dagen, men under en tur på Arendalsbanen i november i fjor fikk jeg tid til å se to av stasjonene på nært hold. Rettere sagt, her er en stemningsrapport fra de eneste stasjonene på banen, Arendal og Nelaug


Sørtoget i to retninger møter lokaltog til Arendal på Nelaug stasjon

Arendalsbanen er en sidebane til Sørlandsbanen, mellom Nelaug og Arendal. Den ble åpnet fra Arendal til Froland i 1908 og forlenget helt til Treungen i 1913. Sørlandsbanen fra Oslo nådde Nelaug på midten av 1930-tallet og det var da Arendalsbanen ble ombygd til normalspor. Det meste av banen mellom Nelaug og Treungen er ikke i drift og er revet opp. Den banen som brukes i dag er 37 km lang.


Lokaltog på Arendal stasjon

Det å ta toget på Arendalsbanen er en hyggelig affære med lokaltog som bruker rundt 40 minutter hver vei. Dette har jeg beskrevet i et tidligere blogginnlegg: Arendalsbanen, en morsom liten bane. Den gangen var det lite tid til å se stasjonsbygningene, men jeg satte av litt tid til å utforske de to aktuelle stasjonene under et besøk i november.


Inne på Arendal stasjon

Arendal stasjon er forsåvidt et fint bygg, men det ligger litt bortgjemt. Den ligger nede i en dal som går parallellt med den dalen sentrum befinner seg i. For å komme til og fra sentrum må du enten gå over en ås, eller du kan bruke den kjekke tunnelen som munner ut på Torvet i Arendal. Det er delvis en ren fotgjengertunnel og delvis innkjørsel til et parkeringsanlegg inne i fjellet, men det er helt OK å gå gjennom tunnelen når som helst. Jeg er ikke sikker på at tunnelen alltid er åpen, men den har vært det hver gang jeg har hatt behov for det.


Tunnelen mellom togstasjonen og Torvet i Arendal

Det er et lite venterom på Arendal stasjon, med blant annet tilbud om å låne bøker. Det er ikke noe betjent billettsalg, men det kommer neppe som noen stor overraskelse i våre dager. Det er dog lite bruk for venterommet siden toget nesten alltid står og venter. Dette toget gjør ikke annet enn å kjøre fram og tilbake til Nelaug. Det er ingen kiosk eller butikk på stasjonen, men Peppes Pizza har overtatt store deler av bygget, så du kan jo prøve å bestille en pizza.


Nelaug stasjon

Det er, litt overraskende, større forhold på Nelaug stasjon. Overraskende fordi Nelaug er i all hovedsak en stasjon for togbytte og det er ikke mange som bor i nærheten. Siden de fleste tog fra Arendal korresponderer med tog til og fra Oslo og Stavanger så er det sjelden du har tid til å se noe særlig av Nelaug stasjon. Men, skulle det oppstå forsinkelser eller uregelmessigheter er det kjekt å vite at det finnes et venterom som er åpent.


Inne på Nelaug stasjon

Du kan tydelig se at det en gang i tiden var betjent billettsalg på Nelaug stasjon, men det er selvsagt lagt ned for lenge siden. De som eventuellt sitter bak skranken jobber for Bane Nor og kan ikke selge deg billetter. Dessuten vil de fleste nok ha billetter så billettluke vil det neppe være stort bruk for uansett.


Inne på Nelaug stasjon

Skulle du ha behov for ( og tid til ) å kjøpe mat og drikke så er det ingen grunn til å fortvile. Nelaug dagligvare ligger 150 meter unna, ifølge et skilt på stasjonens inngangsdør. Må du tilbringe noe tid på stasjonen, kan du sjekke utstillingen til Arendalbanens venner. Banen har jo en interessant historie du får lære litt mer om her.


Sørtoget fra Kristiansand ankommer Nelaug stasjon

Nelaug stasjon har en flott plassering langt inne i skauen, med det som ser ut som innsjø rett sør for stasjonen. Dette er faktisk Nidelva, men innsjøen Nelaug ligger bare noen få hundre meter vest for stasjonsbygningen. Togene fra Stavanger må over flere bruer for å komme inn på stasjonen. Det går normalt tog cirka annenhver time i hver retning. Det er innstilte tog på grunn av korona-pandemien.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Norge
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: