Stasjonen som er en kafé, i Notodden - reisemedtog.no

Annonse


Stasjonen som er en kafé, i Notodden

10.03.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Notodden gamle stasjonsbygning, som ironisk nok ligger på nye Notodden stasjon, er ikke bare en kafé, det er også en del av verdensarven.


Inngangen til kaféen, med informasjonstavle utenfor

Notodden er en liten by med usedvanlig mye jernbanehistorie. Hva som er nye og gamle Notodden stasjon er i seg selv forvirrende, for holdeplassen for togene har blitt flyttet fram og tilbake en rekke gang de siste årene. Det som offisiellt beskrives som Notodden gamle stasjonsbygning er nå en trivelig kafé, der man kan nyte en kaffe eller et måltid og av og til se på togtrafikken.


På innsiden av bygningen

Dette var den første stasjonsbygningen i Notodden og ble åpnet i 1909 når Tinnosbanen ankom byen. Den ble lagt nede ved vannet fordi man herfra fraktet gods fra Rjukan med båt til Skien. Først i 1917 ble jernbanelinja fra Skien tatt i bruk og da fikk Notodden en ny stasjon, som betegnes som Notodden nye stasjon. Den stasjonen ligger bare noen få hundre meter unna, men er bedre lokalisert i forhold til der Bratsbergbanen møter Tinnosbanen.


Det er også mulig å sitte i andre etasje

Den nyere historien er litt mer forvirrende, for etter at lokaltrafikken på Tinnosbanen ble lagt ned i 1990 hadde lokaltogene fra Porsgrunn/Skien først endestasjon ved Notodden nye stasjon, men i 2004 ble det lagt spor ned til Notodden kollektivterminal, som ligger rett ved Notodden gamle stasjon og toget stoppet rett utenfor. Det sporet var ikke elektrifisert, så da de gamle dieselvognene ikke kunne brukes lenger ble togtrafikken flyttet tilbake til Notodden nye stasjon.


Inne i kaféen med utsikt mot plattformen

Så i fjor ble det omtalte sidesporet elektrifisert og fra desember 2020 har togene igjen stoppet på Notodden kollektivterminal, som betegnes som Notodden stasjon. Toget stopper rett utenfor Notodden gamle stasjonsbygning, som ikke lenger har noe med togdriften å gjøre. Du kan imidlertid gå inn i bygget og ta deg en kaffe, en kake eller en matbit i det som heter Stasjonen kafé. Jeg er usikker på hvor lenge det har vært kafe-drift her, men interiøret fremstår som moderne og nyoppusset.


Utsikt mot toglinja og mot Notodden nye stasjon, langt i bakgrunnen

Bygningen er fredet og er innskrevet på Unescos verdensarvliste sammen med Rjukan-Notodden Industriarv. Den gamle stasjonsbygningen ble etter at Bratsbergbanen kom liggende inne på Hydros område og brukt som kontorlokaler. Bygningen har trekk av jugend-stilen som kjennetegnet mye av arkitekturen i Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Det står en informasjonstavle utenfor bygget hvis du vil vite mer om historien.


Her ser du hvor nære bygningen ligger den nye plattformen

Det går tog til Notodden fra Porsgrunn/Skien via Nordagutu flere ganger daglig. Kommer du fra Oslo eller Kristiansand så kan man ta Sørtoget til Nordagutu og bytte der. Før koronapandemien gikk det mange ekspressbusser fra Oslo til Notodden. Nå er den erstattet med en rute som bare går til Kongsberg noen få ganger daglig. Men, Haukeliekspressen går fortsatt og stopper på Kollektivterminalen, få meter unna stasjonsbygningen.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET -
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: