Den pene gamle stasjonen i Huelva - reisemedtog.no

Annonse


Den pene gamle stasjonen i Huelva

08.05.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Denne stasjonen er dessverre ikke lenger i bruk, men under mitt besøk i januar 2014 stopper fortsatt togene ved den gamle og ærverdige stasjonen i Huelva.


Huelva gamle stasjon

Jeg må si jeg ble litt overrasket da jeg fikk vite at denne flotte stasjonen ikke lenger er i bruk som togstasjon. Allerede i 2018 ble det innviet en ny stasjon i Huelva, bare noen få hundre meter unna. Jeg hadde allerede i 2014 hørt planer om en ny stasjon, men da var det snakk om å legge stasjonen på en ny høyhastighetslinje som ville ligge utenfor sentrum, på vei mellom Sevilla og Algarvekysten i Portugal.


Huelva gamle stasjon, utsiden

Den gamle stasjonen er fra 1880 og i en typisk stil for togstasjoner i Andalucia, på engelsk kalt Neo-mudejar style, med visse arabiske grep for å illustrere det historiske bakteppet for området. Huelva ligger helt sørvest i Spania, nær grensen til Portugal og er i seg selv en kystby. Det er ikke veldig langt til Marokko og i mange år var det araberne som hadde makten i dette området. Det ser du tydeligst i byer som Granada og Cordoba.


Huelva gamle stasjon, innsiden

Når stasjonen ble bygd var den en av flere jernbanestasjoner i Huelva. Denne ble kalt Estacion de Sevilla, ettersom togene til Sevilla gikk herfra, noe de altså gjorde helt til 2018. I de senere år har navnet vært Huelva Termino. Du finner spor etter en annen stasjon inne i sentrum, men den er det mange år siden så noe som helst togtrafikk. Det var heller ikke mye trafikk på Huelva Termino, kort fortalt tre daglige avganger til Sevilla + en avgang til Madrid og et lokaltog nordover mot Jabugo og Extremadura, som i helgene gikk helt til Madrid, men tok mye lenger tid enn det før nevnte direktetoget.


Ventehallen i et nybygg på utsiden av det gamle bygget

Det var situasjonen i 2014, nå under koronapandemien er det enda færre avganger fra Huelva. Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt for sju år siden og da var det ingen avganger mellom klokken 08 og 15 så det er grunnen til at du ikke ser noe særlig folkeliv på bildene. Det er snodig med så få tog i en by med rundt 150 000 innbyggere, men sånn var det ( og er fortsatt ) i en del spanske byer. De har jo ambisjoner om å nå hele landet med hurtigtog, men så kom finanskrisen og stopper det meste av planer. Først de senere årene har det blitt fart i utbyggingen igjen og Huelva ligger fortsatt langt ned på listen.


Baren på Huelva Termino

Den gamle stasjonen lå relativt sentralt i Huelva, bare få meter fra en av byens mange gågater. Den nye stasjonen ligger litt lenger unna, men etter det jeg kan se på kartet er det bare snakk om noen få hundre meter mer å gå. Jeg har ikke besøkt den nye stasjonen selv, så jeg kan ikke si så mye om den, bortsett fra at bilder avslører at den er arkitektonisk kjedelig sammenlignet med den gamle stasjonen. Jeg håper virkelig de bevarer bygningen og bruker den til noe annet. På Google Maps ser det ut som det er en restaurant, og muligens et apotek? i den gamle stasjonsbygningen. Under mitt besøk i 2014 var det en flott restaurant/bar der, men den het noe annet.


Baren på Huelva gamle stasjon

Babel var navnet på baren, som i grunnen var den viktigste grunnen til å oppsøke den gamle jernbanestasjonen i Huelva også når togene gikk derfra. Som nevnt var det mange timer mellom togavgangene, men måtte du vente kunne du i hvert fall gjøre det i stil. Det var en moderne bare som virket ganske ny eller i hvert fall nylig oppusset. Den henvendte seg nok mer til folk som jobbet i nærheten enn togpassasjerer, men det var utsikt til togplattformene for de som liker sånt. Som nevnt flere ganger så var det ikke så mye togtrafikk, men atmosfære var det nok av og baren hadde sitteplasser både inne og ute. Prisen på en kaffe var helt akseptabel.


Fra baren kunne man se togene

Nå i 2021 virker det ifølge Google Maps som et annet establissement har overtatt lokalene ( eller det er feilnotert, det hender ofte ), så jeg kan ikke med sikkerhet slå fast hva denne elegante stasjonsbygningen brukes til i dag. Jeg håper bare at de ikke river stasjonen, for den må jo være verneverdig.


Uteservering på Huelva gamle stasjon

Etter litt leting fant jeg det som antagelig er grunnen til at stasjonen er flyttet 800 meter lenger unna. Den nye stasjonen er gjort klar for å motta høyhastighets-tog og hvis jeg forstår riktig var det ikke mulig å få til dette på den gamle stasjonen. Det er betjent billettsalg på den nye stasjonen, men det skal visstnok ikke være noen cafeteria der. Ser ut som jeg må en ny tur til Huelva for på sjekke ut forholdene. Det blir neppe i sommer...

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Spania
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: