Thun, nok en flott stasjon i Sveits - reisemedtog.no

Annonse


Thun, nok en flott stasjon i Sveits

23.04.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Som nevnt før har Sveits et fantastisk togsystem med gode tog og flott utsikt. Men, også når man går av toget så imponerer sveitserne, som med Thun stasjon.

Jeg hadde egentlig ikke planlagt å gjøre noe annet i Thun enn å bytte tog, men jeg rakk likevel en runde på stasjonsområdet. Det er imponerende hvor flinke sveitserne er med sine stasjoner, ikke bare er de praktiske de er også pene både innvendig og utvendig.

Thun er ingen stor by, rundt 40 000 innbyggere, men likevel har byen en ordentlig togstasjon og ikke bare en Narvesen-kiosk som er blitt det vanlige i Norge ( og andre land, forsåvidt ). Bare det å komme inn i ventehallen på Thun stasjon kan få en til å måpe.

Ikke bare er det pent og ryddig, ventehallen fremstår som en slags katedral og det er jo akkurat slik vi som liker tog gjerne tenker på tog. Her blir man invitert inn og ikke bare ansett som en kostnad. Men, ser man opp på veggene begynner man å forstå at sveitserne virkelig tar sine togstasjoner seriøst.

Slike veggmalerier har jeg sett mange steder i Sveits, men det i Thun er ett av de mest spesielle. Det virker for meg som det er reklame for noe, men det gjør ingenting. Det er flere veggmalerier rundt om på stasjonen, i litt mindre format. Man har virkelig tatt seg tid og råd til å pynte opp.

En annen ting som er slående er servicetilbudet. I Norge er du heldig om stasjoner av denne størrelse har en Narvesen-kiosk, her i Thun er det flere kiosker, butikker og serveringssteder. Et typisk sted er den italienske kaffebaren Spettacolo, som jeg har sett på mange sveitsiske stasjoner. Ikke noe er bedre enn kaffe enten før eller under reisen. Jeg burde også få med at togstasjonen ligger like ved vannet, slik at du bare går over gata for å komme til de mange båtene på Thun-innsjøen.

Og som nevnt før, selvsagt er det betjente billettsalg på sveitsiske jernbanestasjoner. Også her i Thun sitter det flere personer og venter bak lukene i lokaler som er friske, moderne og innbydende. Det er tydelig at man her ser på betjening som en service og en nytte og ikke bare en kostnad. Jeg legger også merke til at de selger litt mer enn bare biletter.

Tenk om man i et billettsalg også kunne selge turer til andre land, hotell-opphold, kanskje mersalg av opplevelser på destinasjonen? Tror ikke NSB har tenkt tanken en gang, der de jager folk over på billettmaskinen. Men, på en liten togstasjon i Sveits har de altså funnet ut at du kan selge mer til folk med personlig service. Og, jada, du finner flere automater også om du vil.

Det går mange tog i alle retninger fra Thun. Det går Intercity-tog til Bern flere ganger i timen, der noen fortsetter til Basel og andre til Zürich i den ene retninger og til Brig og Interlaken i den andre retningen. Thun ligger i utkanten av storbyområdet til Bern, slik at det går lokaltog dit flere ganger i timen, du kommer også til Solothurn, Freiburg og flere andre destinasjoner, som i hovedsak er operert av BLS.

Mer om: tog i Sveits - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK

Annonse


TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: