Nysa, en spøkelses-stasjon i Polen - reisemedtog.no

Annonse


Nysa, en spøkelses-stasjon i Polen

18.05.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Polen har mange togstasjoner som åpenbart har sett bedre dager. Nysa er en av dem og føles som en spøkelses-stasjon, selv om den fortsatt er åpen.

Nysa er en liten by sørvest i Polen, et godt stykke sør for Wroclaw og vest for Katowice. Byen har relativt gode togforbindelser til å være en by med 20 000 mennesker, men stasjonen er nå strippet for omtrent alt den en gang hadde av fasiliteter. Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om selve bygningen og fasaden, kanskje ikke den mest attraktive jernbanestasjonen uansettt hvordan man ser på det.

Det er tydelig at det har vært vesentlig mer trafikk på Nysa stasjon en gang i fortiden, men stasjonen er nå bare en skygge av seg selv. Det er vesentlig mer aktivitet på bussterminalen som praktisk nok ligger like ved siden av. Den er om mulig enda styggere, men så er da ikke dette en blogg om stygge buss-stasjoner i Polen, da hadde jeg virkelig hatt nok å skrive om, for å si det sånn.

Det finnes ikke en eneste billettautomat på Nysa stasjon, så den eneste muligheten til å kjøpe billett er i den ene betjente billettluka som er igjen. Der satt det forøvrig en veldig hyggelig dame som forstod engelsk bedre enn mitt forsøk på uttale navnet på byen Brzeg. Det er forøvrig helt typisk i Polen at det er en betjent luke på slike små stasjoner, men ser man rundt seg i hovedhallen finner man faktisk en rekke avstengte billettluker, av den virkelig gamle typen.

I gamle dager, for meg ukjent hvor lenge siden, var det også en restaurant her. Det ser man tydelig rett ved siden av den ene betjente billettluka som er igjen. Nå er det bare et åpent sår igjen, men skiltene på døra er ikke tatt vekk. Skal jeg gjette så var nok denne restauranten sist i full sving under den kalde krigen. Nå er det hverken kiosk eller cafè eller noe som helst å få kjøpt på Nysa stasjon. Men, er du i knipe tror jeg det var noe på buss-stasjonen vegg i vegg.

Er du trengende er Nysa stasjon heller ikke stedet for deg. Det som en gang var toalett står nå som et svart hull med gitter foran og minner mest om et fangehull. Nå kan det hende at det er toalett et annet sted på stasjonen, det pleier det faktisk å være selv på de minste stasjoner, men jeg fant de ikke under mitt besøk. ( OK, jeg jaktet heller ikke på toalettet, når sant skal sies). Nok en gang har du nok bedre sjans på bussterminalen hvis det skulle knipe.

Men, en ting som er fint på Nysa stasjon er ventehallen og et flott veggmaleri. Her har man faktisk en illustrasjon av stasjonen antagelig fra en storhetstid. Det går mange toglinjer i alle retninger herfra, så det kan godt tenkes at mange byttet tog her en gang i tiden og at også langdistansetog passerte forbi her.

Man aner gammel storhet når man ser utover sporområdet, som er rimelig gigantisk i forhold til byens størrelse. Selve plattformene er også vedlikeholdt og en av dem virker nylig pusset opp, så det er tydeligvis meningen å i hvert fall opprettholde driften, kanskje også utvide togtrafikken til Nysa. Jeg la også merke til at det ble jobbet med sporet på min tur mellom Opole og Nysa.

Den viktigste forbindelse fra Nysa går til Opole, med avganger cirka annenhver time. Men, noen av disse forbindelsene medfører togbytte in the middle of nowhere, ukjent av hvilken grunn. Men, det er ganske enkelt, alle som er på toget må bytte over i en annen vogn og bytter plass med de som skal den andre veien. Ellers går det flere daglige avganger til Brzeg, for Wroclaw og Gliwice for Katowice. Det går også noen få avganger til Klodzko, men det er uregelmessig eller sesongbetont.

Mer om: tog i Polen - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK

Annonse


TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: