Nordagutu, en stasjon som overrasker - reisemedtog.noNordagutu, en stasjon som overrasker

26.05.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Nordagutu er et lite sted litt bortgjemt langt inne i Telemarks dype skoger, likevel er det en togstasjon her som ikke bare er åpen, men usedvanlig trivelig å komme til.

Nordagutu er et viktig stoppested på Sørlandsbanen, fordi det her man bytter til Bratsbergbanen. Herfra går det tog til Oslo, Kristiansand, Stavanger, Porsgrunn og Notodden. Sånn sett er det svært sentralt, og er nok den viktigste grunnen til at stasjonen fortsatt er i full vigør. Befolkningsgrunnlaget tilsier neppe et stopp alene.

Fordi jeg farter mye til og gjennom Telemark tar jeg stadig toget til og fra Nordagutu og det morsomme er at det alltid er noe nytt å se. Jeg husker til og med at det en gang i tiden var betjent billettsalg her. Det er det selvsagt ikke nå, selv om det godt kunne vært det. Før billettsalget var det Jernbaneverkets folk som solgte billetter fordi de hadde tid til det mellom togavgangene. Jernbaneverket eller BaneNor som det nå heter er fortsatt på stasjonen, men det er mange år siden NSB heller ville erstatte alt med automater, selv om det var folk som kunne betjene passasjerene tilgjengelig.

I en periode var det til og med både stengte billettluker og mangel på automat slik at den eneste muligheten du hadde var å gå på toget og kjøpe billetter av konduktøren. Dette var omtrent på den tiden NSB innførte obligatorisk plassreservering og før internett var en brukbar salgskanal. Snakk om å vise fingeren til kundene! De forstod fort hvor tåpelig det var og omgjorde regelen og i våre dager går det jo helt greit å kjøpe billett online eller på stasjonens automat. Stasjonen i seg selv er åpen, faktisk nesten døgnet rundt og må du tilbringe noen timer mens du venter på et tog videre har du alltids noe å se på.

Veggene på venterommet er fulle av gamle bilder, både fra Sørlandsbanen historie og fra Nordagutu-området. Her får du virkelig inntrykk av en stasjon som var svært viktig tidligere, og som fortsatt altså spiller en rolle. Jeg har hørt at det egentlig er godstrafikken som gjør at stasjonen er betjent så mye som den er og at det nærmest bare er en ekstraservice at venterommet er åpent, men hvorfor er ikke så viktig så lenge resultatet fungerer. Her er det også toaletter og som sagt en billettautomat. Noe særlig annet finner du ikke inne på stasjonen, men du kan slå av en prat med de som jobber der.

På utsiden er det mer å se på enn man skulle tro. Nå skal det sies at det er et par måneder siden jeg tok disse bildene, det var vel i slutten av mars, det forklarer snøen som nå er forsvunnet. Det er faktisk hele tre plattformer på Nordagutu stasjon. Det er fordi at av og til står både Sørlandsbanen og to lokaltog inne på stasjonen på likt. Det er dessverre ikke så ofte de korresponderer så tett, men det er altså laget plass til det. Det er ingen underganger så du må gå over spor 1, som er det mest travle sporet, til de to andre plattformene. Se opp for godstog som suser forbi stasjonen!

Ved siden av stasjonsbygningen er det en liten park og her står det en statue av områdets stolthet, Myllarguten. Han var en berømt felespiller på 1800-tallet og beskrives som en av tidenes mest kjente folkemusikkutøvere. Han turnerte Europa rundt, blant annet med Ole Bull og ble svært viktig del av nasjonalromantikken i Norge på 1800-tallet. Myllarguten er dialekt for Møller-ungen, hans far var altså en møller. Han begynte å spille tidlig og ble kjent for sitt felespill og spilte ute blant folk allerede fra han var 8 - 9 år gammel, heter det på Wikipedia.

På den andre siden av stasjonen har man stilt ut et gammelt lokomotiv og herfra har man god utsikt over landskapet. Nordagutu ligger nemlig et stykke opp i ås-siden og ble åpnet i 1917 som en stasjon på Bratsbergbanen. Først i 1924 kom Sørlandsbanen hit og hele stasjonsområdet ble fredet i 2001. Området har flere bygninger og også flere spor til godstog, der det ofte står lokomotiver og vogner parkert. Like nedenfor stasjonen ligger tettstedets eneste butikk, en matvarebutikk som også dobler som områdets møteplass. Ser du nærmere vil de se noe bebyggelse, men det er et lite stykke unna.

Det er fortsatt mange daglige avganger i alle retninger fra Nordagutu. Ikke alle, men de fleste togene på Sørlandsbanen stopper her på vei mellom Oslo, Kristiansand og Stavanger. Det er en 4-5 avganger i hver retning. Alle tog mellom Porsgrunn, Skien og Notodden stopper på Nordagutu, og går cirka annenhver time på hverdager, ingen i helgene. Det blir såvidt jeg vet ingen dramatiske forandringer på dette når Go-Ahead overtar trafikken på Sørlandsbanen i desember 2019

Mer om: tog i Norge - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOKCOVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Info: Veterantog i Norge - 2020